Les nostres crítiques tenen un defecte: són la nostra foto d'un restaurant. Però en realitat, per fer justícia, hauríem de fer un vídeo. I no un del moment o moments en el qual els visitem, si no un de dia rere dia. Perquè els restaurants són un ésser viu, sobretot els d'autor, aquests que depenen tant de la creativitat i de l'enginy del xef, però també de la seu constància i del seu equip per complet. Per això les nostres crítiques procuren ser constructives i si et ve de gust llegir entre línies, en els matisos trobaràs el nostre pronòstic de futur, només pronòstic.

La foto d'avui, fotaza, és de la Cerdanya, de L'Origen, un restaurant d'autor. Lloc màgic, únic, de menjador relativament petit, en un espai amb tocs muntanyencs antics, sobre el qual envia un gran finestral que dóna a l'emblemàtic "Estany de Puigcerdà", del qual el separen a penes uns metres. L'entorn és TOP, la remodelació a hotel i restaurant, que la família Estany (millor cognom impossible) ha fet de la seva antiga residència d'estiu, és simplement meravellosa. El resultat és un menjador únic, íntim, i un ambient tranquil, preciós i bucòlic.

L'Origen no és un restaurant d'hotel com el dels de ciutat. Té personalitat i clientela propis. L'aposta del xef, José Carlos López Gamiz, de Jaén, és agosarada, moderna, desafia a la gastronòmicament panxacontenta parròquia "cerdanyenca" (el gentilici és ceretana) i arrisca en cada elaboració. Els Miguelines sempre valorem la gosadia aportativa com la que té aquesta aposta. El resultat és potent, plats sorprenents que barregen amb encert: creativitat, muntanya i Andalusia. L'experiència és fantàstica, de grans ocasions, encara que de ser un vídeo dels que explicàvem al principi, els Miguelines apostem perquè el resultat només farà que créixer.

Ull, encara que l'aposta gastronòmica és agosarada, moderna i pretenciosa, impacten les estovalles de paper que hi ha sobre unes taules de fusta muntanyenca. Impacta tant que els Miguelines pensem que una possible evolució del lloc podria ser la de no distanciar tant el que hi ha sobre el plat del que hi ha sota. No és lloc per menjar amb nens, no és lloc bulliciós al qual anar amb grupetes d'amics i compartir plats. El servei no és abundant, i sens dubte, ha de superar el repte d'explicar cada elaboració, ja que la simplicitat és un ingredient que no es troba a la seva cuina.

La carta és curta (bé!), i l'opció de menú atractiva. El xef ens va muntar un menú, en el qual provem plats de caça elaborats amb carn de cabirol, sofisticades elaboracions amb foie i un plat de corbina clavat.

Les postres, una de les fortaleses del xef, són boniques i creatives, encara que menys efectius que els plats de carn i peix.

No és opció per anar de diari, però sí per viure una experiència gastronòmica difícil d'oblidar. No sabem si aspira a estrella, podria si es continua perfeccionant, però en qualsevol cas a nosaltres ens sembla més estimulant anar al Celler quan tenia una o cap estrella, que ara que té 3. Perquè als restaurants sempre hi ha un abans i moltes vegades un després, avui t'apropem una aposta de futur, el present de la qual és ja espectacular i el lloc de la qual no oblidaràs. Sort xef i Estanys, la Cerdanya mai no va ser terra fàcil per a les apostes gastronòmiques atrevides.

Puntuació
Menjar   Vins
72   75
Servei   Local
66   68
Preu   Estrelles Miguelín
40€  
   

On és L'origen?

Adreça: Av. Pons i Gasch, 15, 17520 Puigcerdà, Girona

Horari: De dimarts a diumenge de 12:30 a 24h. Dilluns tancat

Telèfon: 972 88 46 30

Web: https://www.origenrestaurant.com