En art, la còpia actualitzada de determinats estils antics es diu neoclàssic. Trobem neoclàssic a la pintura, a l'escultura, en la música i en l'arquitectura. En la mesura que la cuina és un art, efímer, però art; la mirada i la còpia de les receptes clàssiques posades al dia amb tècniques del moment podria ser perfectament catalogada com a neoclassicisme gastronòmic. Avui parlem d'una reversió de la cuina clàssica posada al dia en enfocament, preus i detalls, i molt ben ambientada en un local d'època.

Rilke, que per als més veterans nostres lectors està situat al lloc que abans ocupava el clàssic Belchenea, és un restaurant amb aspecte "dels d'abans". Situat en una finca noble, en un entresòl, en ple Eixample i amb un interiorisme amb més picades d'ullet al passat (parquet, parets de vellut, banc corregut, sostre alt,…) que a la modernitat, el dinar o el sopar ja valen la pena només pel lloc. Encerta l'interiorista aconseguint un ambient clàssic, aconseguint que no sigui...permet-nos la llicència: que no sigui caspós. Menjador per a 60 persones, amb preciosa barra de cocktails, dos reservats interessants per a 10 i 20 persones respectivament, és ideal per a trobades romàntiques, íntimes, gastronòmiques o de negocis. Atenció, no esperis un servei clàssic. No hi ha aparcacotxes ni cambrers que omplin les copes després de cada glop.

La proposta gastronòmica és confeccionada per gent jove i intel·ligent, amb un profund respecte a les bases de la cuina clàssica, però que miren amb ambició al futur. Rafa Peña (Gresca) com a assessor extern i Jaime Tejedor (ex Saüc) al capdavant dels fogons, són tota una garantia d'humilitat, feina, tècnica, coneixement i connexió amb el comensal. En aquest cas, han interpretat que la cuina que "demana" el local és de tall clàssic, i així han confeccionat un menú curt (23 de salats i 5 postres), amb referències clàssiques tant en entrants com en carns i peixos, i en el que trobaràs nul·les frivolitats i cap minimalisme, encara que ple refinament.

Calamars a la carbonara

Calamars a la carbonés

Parmentier amb pedrers de vedella, ostres i ceba

Parmentier amb pedrers|lletons de vedella, ostres i ceba

Verat amb albergínia i crema fraiche

Verat amb albergínia i creme fraiche

Pastís de llimona amb gelat de cacau

Pastís de llimona amb gelat de cacau

Fa menys de dos mesos que Rilke és obert, i alguns plats necessiten algun retoc, d'altres probablement canviaran. Deixa que t'expliquem un parell d'ells especialment representatius. Primer un "Ànec rostit amb salsifí", que com podràs veure a la foto, és tot rigor, aparent simplicitat i, per tant feina de producte, cocció i fons potents. L'altre un "Flam de safrà", que, si bé no presenta innovació, segur que són molts joves o no tant, els que mai no l'han provat.

Ànec rostit amb salsifí

Ànec rostit amb salsifi

Flam de safrà, taronja i ametlla amarga

Flam d'azafran, taronja i ametlla amarga

Cuina de referències clàssiques en un local amb història. El primer en plena construcció de la mà de grans arquitectes de la gastronomia. El segon, en un local centenari, que ens expliquen els que regenten Rilke, que va ser seu del consolat de la Unió Soviètica...¡¡en temps de Franco!! Quin millor lloc doncs, per revelar-se tantes vegades com et vingui de gust, de l'espiral de modernitat i avantguardisme de l'última dècada que, com en totes les disciplines artístiques, no sempre millora èxits passats.

Puntuació
Menjar   Vins
73   71
Servei   Local
70   82
Preu   Estrelles Miguelín
35€   2 estavellis
Per persona: 2 entrants a compartir +1 plat +1 postre  

On és Rilke?

Adreça: Carrer de Mallorca, 275, 08008 Barcelona

Telèfon: 937 64 89 52

Web: www.rilkebcn.com/

Horari: De dimarts a diumenge de 13:30 a 16:00h i de dimarts a dissabte de 20:30 a 02:00h