Sabem que no tothom assimila per igual l'entrada del bon temps. Tanmateix, hi ha certs aliments per evitar els símptomes de l'astènia primaveral. En aquest sentit, Aitor Alonso, Especialista en Medicina Integrativa assegura que hi ha molts aliments que, ja sigui proporcionant energia o segregant aminoàcids implicats en l'estat d'ànim, ajuden que la transició a la primavera sigui més fàcil i suportable. És més, explica que la mateixa estació proporciona eines perfectes per aconseguir-ho:
Clàssics indispensables
Pol·len
Aquest és un sumplement natural que s'obté de las abelles. Les abelles el recullen de les plantes i el transporten fins el panal en forma de grànuls que fabriquen elles mateixes. El pol·len és conegut per les seves propietats revitalitzants. La raó d'aquestes propietats se centra en els seus carbohidrats, en la seva riquesa de proteïnes, enzims i fitosterols.
Ginseng
És una planta procedent de la medicina tradicional xinesa, sent potser la que més beneficis se li atribueix. És eficaç per augmentar el rendiment físic i mental, activar el sistema immunològica, lluitar contra l'envelliment, protegir el sistema cardiovascular (redueix la pressió arterial), incrementar el nivell d'insulina i prevenir la formació d'úlceres per l'estrès, entre d'altres. Les seves propietats principals són els ginsenòsids, responsables de frenar la producció d'hormones de l'estrès; les saponines, encarregades de depurar i antiinflamar; les vitamines, sobretot del grup B, A i C, i minerals com el ferro, magnesi, potassi i fòsfor.
Equinàcia
És una herba que serveix per combatre infeccions respiratòries, unitàries, herpes, migranyes, marejos... Té un total de 23 subespècies, de les quals 10 són de consum humà. Les més conegudes són la purúrea, agustifolia i pallida. A més, l'equinàcia és rica en vitamines B i C i minerals com el ferro, calci, magnesia i sodi. Aquesta flor medicinal és coneguda per reduir els símptomes dels refredats comuns. És un antibiòtic natural i actua com a antiinflamatori.
Greixos saludables
Fruita seca
Les ametlles, les nous, les avellanes, les pipes de gira-sol o de carbassa són riques en greixos saludables i sempre ens donaran un extra d'energia.
Alvocat
Aquest aliment és un dels més nutritius dins d'una dieta equilibrada. Aporta greixos saludables i ajuda a combatre el colesterol. Proporciona una gran quantitat de vitamines i fibra. Augmenta la sensació de sacietat als menjars i preveu el restrenyiment.
Fruites cítriques de temporada
Fruites com les maduixes per ser riques en vitamina C i per les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries.
A més, hem de tenir en compte a les llimones pel seu alt contingut també en vitamina C, ajuda a prevenir possibles trastorns al fetge, a eliminar líquids i a regular la circulació.
Bolets i xampinyons
Els bolets com el Shitake i el Reishi i els xampinyons són aliments que formen part de les guarnicions depuratives, saboroses i nutritives.
Alimenta la teva flora intestinal
La flora intestinal és el conjunt de microorganismes o bacteris que viuen al nostre intestí i aquests tenen una sèrie de funcions vitals. Reforcen les nostres defenses, ens protegeixen de diarrees ocasionades per medicaments i ens protegeixen a més de possibles malalties. Per tot això hem de cuidar a la nostra flora. Els aliments prebiòtics i probiòtics són la solució. En què es diferencien? Els probiòtics són microorganismes vius que quan s'ingereixen en quantitats adequades poden aportar beneficis per a la salut. Es tracten de bacteris presents en aliments fermentats com el xucrut, kimchi o kefir, o en begudes fermentades com la kombucha. Els prebiòtics, en canvi, són compostos que l'organisme no pot digerir però que estimulen l'intestí i produeix el creixement i l'activitat dels bacteris beneficioses. En són un exemple els tubercles (patata, moniato), l'arròs i la civada.
Esperem que amb l'ajuda d'aquests aliments aconsegueixis combatre símptomes de l'anomenada astènia primaveral com el cansament, la falta d'energia, les alteracions del son i les pèrdues de la gana.