Cansament, somnolència durant el dia, falta d'energia, alteracions de son, irritabilitat, problemes de concentració, desmotivació, pèrdua de la gana... Si amb l'arribada de la primavera veus que presentes alguns d'aquests símptomes és possible que tinguis l'anomenada astènia primaveral.

Aquesta es deu especialment a la coincidència d'una sèrie de factors ambientals: el canvi de temps, la pujada de temperatures, el canvi horari, la modificació de la rutina diària, la pressió atmosfèrica i l'augment del temps de lleure. Encara així, el més important és que tot això provoca una sèrie de mecanismes que alteren la regulació dels ritmes circadians, és a dir, de les variables biològiques en determinats intervals de temps. Altera per exemple la taxa metabòlica, a causa d'un canvi a la secreció d'algunes hormones com les endorfines, el cortisol o la melatonina. Aquestes alteracions són les que després ocasionen alteracions en els ritmes biològics, els quals s'hauran d'adaptar a les noves condicions ambientals.

Com combatre l'astènia primaveral?

En primer lloc, has de tenir clar que no hi ha un tractament específic per minimitzar els símptomes de l'astènia primaveral. Tanmateix, existeixen una sèrie de mesures amb què podràs accelerar el procés d'adaptació del teu organisme. Aquests són els set punts clau que et recomanem seguir:

Bona alimentació i correcta hidratació

Hem d'adaptar-nos a les necessitats que les noves condicions ambientals generen en el nostre organisme, per la qual cosa necessitem menys aliments hipercalòrics com el sucre i els seus derivats, la melmelada, la pastisseria i la brioixeria industrial... i més presència de fruites i verdures fresques. A més, cal saber que amb la pujada de temperatures el cos sua i necessita més líquids.

Exercici físic

Fer esport d'una manera moderada ajuda a accelerar el procés d'adaptació, provoca que alliberem l'estrès acumulat i estabilitza la conciliació del son. 

Mantenir els intervals del son i menjar habituals

Seguir la nostra rutina de son i menjar ens ajudarà a anticipar-nos al canvi d'horari. L'astènia afecta la melatonina, hormona que indueix al son i ocasiona les alteracions relacionades amb ell. Per evitar-ho, s'ha de mantenir el nombre d'hores que acostumem dormir. És important tenir l'habitació a una temperatura adequada i abaixar les persianes si hi ha llum.

Que no falti la positivitat!

Ser positiu genera més positivitat. Això ens pot ajudar a patir menys els símptomes relacionats amb el benestar emocional.

No automedicar-se!

Prendre vitamines per decisió pròpia i no amb recepta mèdica mai no és bona idea. Si la dieta és l'adequada l'organisme tindrà totes les vitamines que necessita. L'excés d'aquestes pot perjudicar la salut del nostre organisme.

A cada un ens senta de manera diferent l'entrada del bon temps. No patiu, amb paciència tot se solucionarà!