Mirin el missatge que posa en la dessuadora que porta l'actriu i escriptora catalana Estel Solé: "He anat callant i ara hi ha mitja vida en els silencis":
Una frase que afortunadament, no posa en pràctica l'Estel. Perquè si una cosa bona té, a banda de la seva excel·lent feina com a intèrpret, escriptora i col·laboradora en diferents mitjans, és que no s'ha callat, no es calla i no es callarà mai quan veu, viu o sent al seu voltant alguna cosa que la treu de polleguera, alguna injustícia o alguna situació que la fa indignar. Sovint, Solé alça la veu en qüestions de defensa de les dones i contra el masclisme repugnant que hi ha en la societat o en aspectes que tenen a veure amb el seu país i la seva llengua, una llengua catalana que a molts els hi provoca urticària quan la senten parlar. Li va passar anant d'urgències amb el seu fill malalt, li va passar dinant en un restaurant a l'Alt Urgell, o, com ara, li ha passat quan ha anat a un bar.
Sovint li deuen venir ganes de ficar-se en una banyera plena de gel per tenir paciència i no abraonar-se amb segons quines respostes per part de cambrers i cambreres que vomiten impunement la seva catalanofòbia. Però el que fa sempre, cosa que hauríem de fer tots, és verbalitzar i denunciar públicament segons quins comportaments i frases que li diuen. La darrera?: a un bar, després de demanar una consumició en la seva llengua, en català. "La cambrera no ens entén. Insistim en català. Malhumorada contesta: 'En catalán, no'. Persistim. I ella, ens dona a entendre que li fem perdre el temps. La culpa és nostra: això és el que passa quan renunciem conjuntament a la nostra llengua". Té tota la raó del món. Una actitud que continua defensant quan algú li ha volgut buscar les pessigolles:
A un bar, demanem en català. La cambrera no ens entén. Insistim en català. Malhumorada contesta: “En catalán, no.” Persistim. I ella, ens dona a entendre que li fem perdre el temps.
— Estel Solé (@EstelSole) December 1, 2024
La culpa és nostra: això és el que passa quan renunciem conjuntament a la nostra llengua.
Però vosaltres primer heu insistit ja veient que no entén el català? Si és així haver-li parlat en castellà. Que no us sortiran taques a la pell.🤦🏻♂️
— Tecojo y Tecrujo✊🏾🔥🖖🏾 (@TecoTecru) December 1, 2024
Parlar la nostra llengua és un dret. La gran majoria dels seus clients son catalans. Alguns s’han mal acostumat al nostre servilisme lingüístic. No se li demana que parli català, només es demana que no ens obligui a nosaltres a parlar castellà.
— Estel Solé (@EstelSole) December 1, 2024
Cal demanar el full de reclamacions i sortir-ne sense consumir res. Ja n'hi ha prou de deixar que se'ns pixin així a casa nostra.
— Albert Claret (@quercinus) December 1, 2024
Si tots féssim el mateix i n'acabat, si no ens entenen o no ens volen entendre, ens aixequéssim i marxéssim, els propietaris exigirien el català als empleats. Mireu Andorra, q ha passat en qüestió de dies, d tenir gent d "no me da la gana hablar catalán" a que ara tothom el parla
— Carlota (@Indiketa61) December 1, 2024
Em fa gracia que et diguin "no entenc el català"però si entenen tots els anglicismes a les cartes d'un restaurant o a les xarxes socials,com vaig sentir una vegada,molt ben explicat,que no parlem Klingon que es català osties i amb una miqueta de ganes s'entén.
— Maribel Raya (@MaribelRaya2) December 1, 2024
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!