20 anys d'OT. 20 anys del programa que va canviar la història de la televisió, que va fer miques els audímetres, que va fer que tot un país estigués plantat davant del televisor cada setmana.

20 anys que les vides d'uns joves aspirants a cantants van canviar per sempre més. 20 anys que l'acadèmia d'Operación Triunfo va obrir les seves portes i hi van anar entrant David Bisbal, David Bustamante, Rosa, Chenoa, Manu Tenorio, Àlex Casademunt, Gisela, Núria Fergó, Verónica Romero, Naím Thomas, Alejandro Parreño, Natalia, Juan Camús, Javián, Mireia i Geno.

20 anys des que Mi música es tu voz se'ns va posar dins del cap i ja no marxarà mai.

'Operación Triunfo'. 20 anys del programa que va canviar la història de la televisió / TVE

Aquests dies els responsables d'aquell programa, amb Tinet Rubira, Noemí Galera i companyia, estan celebrant aquesta efemèride. Reunions d'extriunfitos, xarxes plenes d'imatges, records per terra mar i aire i entrevistes als que van fer possible aquell fenomen que va traspassar el plató de televisió i l'escenari de TVE.

I no només als màxims protagonistes, els aspirants a cantants. També hi van tenir un paper cabdal els docents que van fer possible aquell ensenyament sobre el món de la música. Professors i directors de l'acadèmia que van ser com uns segons pares pels triunfitos, que no només els hi ensenyaven a cantar, sinó també, a ser bones persones i a gestionar la bogeria que va suposar tot allò.

Noemí Galera, Àngel Llàcer i Nina, a OT / TVE

El món a RAC1 de Jordi Basté ha fet una festa aprofitant aquest aniversari. Han parlat amb Rosa de España i han convidat a l'estudi la primera directora de l'acadèmia, una Nina amb un nou look meravellós, i els professors de música i interpretació, Manu Guix i Àngel Llàcer.

Junts han recordat diferents moments emotius sobre la gestació del programa, sobre com van anar-se adonant que el que havia començat sense fer massa soroll, va esclatar de mala manera i va ser un boom mediàtic.

OT1, un fenomen televisiu i social / TVE

Els tres han explicat com van arribar a l'acadèmia d'OT. Nina, per exemple, ha explicat que quan la van contractar li parlaven en tot moment d'un centre d'alt rendiment, no d'una acadèmia. Àngel Llàcer, contractat a les setmanes de començar, explica que vivia amb els seus companys de pis de l'Institut del teatre i que quan mirava el programa, sentia que aquells nois "no sabien el que cantaven. Jo hi he d'anar, Manu". I Guix dient als productors que "tinc un amic que vol venir a fer una classe".

La confessió més commovedora l'ha fet precisament el pianista, que amb 20 anyets, no sabia on es ficava i tenia dubtes de si acceptar la proposta de feina. Qui li va fer l'empenta final va ser el seu pare, que malauradament, va morir tres setmanes abans d'estrenar-se el programa: "A mi em feia molta por això d'OT, jo no entenia res. Gales de música a TVE? M'imaginava José Luis Moreno, 'Noche de fiesta'... L'últim gran consell del meu pare va ser quan em va dir: 'Manu, això, agafa-ho".

Manu Guix, l'únic que ha estat a totes les edicions d'OT / TVE

Records emotius i records hilarants. Allò va ser nou per a tothom, alumnes, professors, productors, públic... I no només parlem de novetats pel que fa a èxits de share i fans embogits per tot el país.

Perquè entrar dins l'acadèmia va ser tot un aprenentatge de vida pels triunfitos, que mentre convivien van anar tenint primeres experiències en tots els sentits.

David Bisbal a OT1 / TVE

Per exemple, veient caure la neu per primer cop. Com li va passar a David Bisbal. A Almeria no havia vist mai nevar, i a l'acadèmia on vivia, a Sant Just, amb l'arribada del fred i l'hivern, un dia van començar a caure flocs del cel. I ell, extasiat, tal i com recorda Àngel Llàcer: "El Bisbal va veure nevar per primera vegada a l'Acadèmia. Va nevar aquell any i ell va sortir i va dir: 'Nieve! Nieve! Nieve!".

David Bisbal

Ha nevat molt des d'aleshores. I ha plogut molt també. 20 anys d'Operación Triunfo. 20 anys d'un programa mític.