Alberto San Juan és, a banda d'un excel·lent actor, una persona que acostuma a dir el que li surt del monyo, i sovint, el que diu irrita molts hiperventilats de les espanyes que s'emboliquen amb la bandera a la mínima de canvi. En un país on un 60 % dels enquestats pel diari El Mundo "veuria amb bons ulls la proposta del PP de dissoldre partits independentistes" (com diu Jordi Basté, "Déu n'hi do... Després d'això què queda? Presó per pensar ser independentista? I després, afusellament, no? És que és bestial!), quan algú alça la veu i gosa dir alguna cosa sobre els espanyols, els ultres comencen a treure escuma per la boca. I ara, no vegin com han reaccionat a unes paraules de San Juan precisament a l'esmentat diari.

L'actor madrileny té, als seus 55 anys, una envejable carrera, amb participació en diferents sèries, pel·lícules i obres de teatre com El cuarto pasajero, El test, Sentimental, Ventajas de viajar en tren. Barcelona nit d'hivern, Una pistola en cada mano, Mientras duermes, Días de fútbol, El otro lado de la cama, El Rey, Reyes de la noche, Vamos Juan, Águila roja o Periodistas. I ara, al mateix mes, estrena una de les sèries més esperades de l'any, 'Cristóbal Balenciaga', sobre el famós dissenyador, mentre torna als escenaris amb 'Macho grita'. Per aquest doble motiu l'han entrevistat a El Mundo, on han aprofitat per parlar de política, ell, que s'acostuma a mullar: "Cada vez que históricamente ha habido un intento de autoorganización popular para cuestionar el poder existente, la reacción ha sido acabar cuanto antes con eso en defensa de los privilegios. Toda acción desarrollada desde el poder en España desde 2011 tiene un solo objetivo que es matar el 15-M".

Un San Juan que té clar que d'un temps ençà, el gran tema és la identitat d'Espanya, i el país que es trenca i què dolents són els indepes i bla, bla, bla. Ell, però, hi posa seny: "Me planteo qué es ser español y me doy cuenta de que ser español como mucho es una tercera parte de lo hispánico. Porque lo hispánico hasta la victoria militar de la corona de Castilla en 1492, era tan cristiano como judío o musulmán. Y no hablo solo de religión. La identidad española es absolutamente trans porque su pasado es multicultural. A partir de 1492 se impone que ser español es vivir, bailar, rezar, comer, creer, pensar y hablar de una sola manera. A partir de 1492, ser español supone pensar menos". Impecable. Evidentment, li han saltat a la jugular en zero coma, especialment un Hermann Tertsch que ha tornat a perdre els papers.
L'eurodiputat de Vox, en la seva línia, dient que "Alberto San Juan no sabe que un imbécil que odia es un imbécil al cuadrado". La millor resposta a la nova estupidesa de Tertsch? D'un col·lega de professió de San Juan, el meravellós Antonio de la Torre: "Cuando hablamos de los demás en realidad lo hacemos de nosotros mismos":

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!