No hi va haver ni una menció als presos polítics catalans a la gala dels Goya. Ni una sola. Els temors de Toni Soler es van fer realitat tot i que l'escenari, a priori, era propici, per la sensibilitat amb les injustícies que sempre se li pressuposa al col·lectiu del cinema. L'únic comentari sobre la situació que estan vivint injustament nou persones, ara traslladades a Madrid de manera vergonyosa, tal i com ha criticat Pilar Rahola, l'ha fet el guanyador del Goya al millor actor, Antonio de la Torre. Però no ho va fer damunt l'escenari on va rebre el seu premi. Pots veure el seu speech clicant a la foto:

antonio de la torre goya

TVE

"Aquest Goya es queda en aquesta terra de passió i talent que es diu Andalusia, poble multicultural que abraça sempre el que ve de fora. Així ha sigut i així seguirà sent". Recadet a l'auge de Vox, això sí. Després de la gala, l'actor andalús va respondre diferents mitjans de comunicació sense deixar en cap moment l'estatueta amb el cap del pintor. Una de les televisions amb que va parlar va ser TV3, tal i com va informar amb un tuit el periodista de cultura de Televisió de Catalunya Ismael Martín, que va informar que De la Torre sí que va parlar dels presos polítics a preguntes de TV3.

Però el desig del protagonista d'El reino i La noche de 12 años no ha acabat de convèncer. De fet, ha provocat l'efecte contrari al que probablement ell voldria. Les pel·lícules a les que estava nominat tracten obertament temes polítics. El film de Rodrigo Sorogoyen posa damunt la taula una trama de corrupció a Espanya, amb referents que cadascú agafarà segons li convingui. I la pel·lícula de l'Uruguai té com a protagonista Pepe Mujica i el seu empresonament, juntament amb dues persones més, en època de dictadura militar. Un dels lemes del film és, de fet, "Como no pueden matarlos, deciden volverlos locos".

Corrupció política, presos... Tot molt proper. Però el desig de De la Torre ("ojalá que puedan salir pronto los políticos presos"), no ha calat com voldria en els espectadors catalans, especialment indignats per tres motius: per les paraules finals de la seva explicació ("ojalá encontremos una solución para los problemas de convivencia en Catalunya"), perquè les paraules sobre els presos no les digués davant les càmeres de TVE, en mig de la rebuda del seu premi i davant els ulls de tota Espanya, i perquè els hi digués "políticos presos" i no a l'inrevés: