L’estratègia per convertir Catalunya en el hub digital d’Europa comença a donar els seus fruits. Holanda, un dels països que més inverteix en la cursa global tecnològica, convidarà Catalunya Música l’any vinent a l’AI Song Contest, l’Eurovisió de la intel·ligència artificial, el festival de cançons per computació que les emissores públiques VPRO i NPO estrenen enguany amb la Unió Europea de Radiodifusió: “Ens encantaria que Catalunya participés a la segona edició amb una obra singular”, assegura la responsable de la iniciativa, Karen van Djik.
El vencedor d’Eurovisió podria ser un ordinador. Després de la cancel·lació del concurs més longeu de la televisió per la crisi sanitària del coronavirus, els holandesos ha llançat una versió alternativa del certamen basada en dades i programació, un experiment que pretén explorar si la informàtica és capaç de compondre un èxit eurovisiu. En aquesta prova pilot competiran 13 equips de desenvolupadors d’Alemanya, Austràlia, Bèlgica, França, Països Baixos, Regne Unit, Suècia i Suïssa, però l’organització té previst obrir aquest format el 2021 a la resta de membres de la UER.
Com funciona AI Song Contest?
Sobre la dinàmica de l’espectacle, els participants es batran per endur-se el trofeu de bytes amb un tema de 3 minuts com a màxim escrit amb models de codi obert i propis. Com més contingut creïn en intel·ligència artificial, més vots rebrà la lletra. Tanmateix, es permet la intervenció d’artistes sobre la peça, però en excés pot costar punts del jurat. Sense fer gaire parafernàlia, i això és el que allunya aquest programa de la purpurina tan característica d’Eurovisió, els grups hauran de presentar, amb la seva proposta, un informe dels sistemes emprats en l’escriptura de la melodia.
Cada candidatura pot guanyar fins a 24 punts: 12 atorgats pels investigadors Vincent Koops (Països Baixos), Anna Huang (Estats Units) i Ed Newton-Rex (Regne Unit), que avaluaran les qualitats tècniques dels treballs; i 12 del públic internacional, que des del 10 d’abril està convidat a votar la seva composició preferida a la pàgina oficial de la competició. De la combinació dels vots del jurat i dels espectadors en sortirà aquest 12 de maig el triomfador de la nit, en una final emesa per Youtube repleta de ciència i algorismes i presentada pel còmic flamenc Lieven Scheire.
Ara per ara, ja hi ha un favorit al podi. Austràlia ha produït una harmonia ben genuïna amb sons d’animals autòctons, com ara coales, cacaburres i diables de Tasmània, per retre homenatge a les víctimes dels incendis que van assolar el continent oceànic durant l’estiu passat. L’equip Uncanny Valley vol transmetre en la seva música un missatge d’esperança, un cant a la naturalesa, després que la darrera catàstrofe hagi arrasat 10 milions d’hectàrees, destruït 6.000 edificis, mort una trentena de persones i afectat 500 milions d’espècies de fauna i flora de Nova Gal·les del Sud.