El 10 de gener passat, dia en què l’actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, accedia al càrrec, coneixíem també la seva dona, Marcela Topor, romanesa, i periodista com ell.
El seu entorn va afirmar llavors que es tractava d'una dona discreta i que no es deixaria veure gaire. No s’equivocaven. Després de gairebé un any des que és primera dama, Topor ha optat per un paper reservat, menys visible que la seva predecessora, Helena Rakosnik, dona de l’expresident Artur Mas.
Aquest escàs coneixement de la muller del president, però, té data de caducitat. I és que Topor ha estat l'escollida de Pilar Rahola per a l'entrevista del Fora de sèrie, aquest dijous.
Periodista, amant de les llengües i 'filla' d'una dictadura
A Marcela se l’ha vista poc en actes oficials, però això no significa que no s'hagi exposat en públic. Topor, com temps enrere Puigdemont, treballa de periodista.
Quan va accedir a primera dama fa prop d’un any, alguns van preguntar-se si deixaria la feina, però no ha estat així. Topor és l’editora de la revista Catalonia Today, publicació impulsada pel seu marit, en què s’informa i es dona a conèixer Catalunya en anglès. De la mateixa manera, presenta el programa Catalan Connections, a El Punt Avui TV, on fa entrevistes, també en un exquisit anglès, a estrangers que viuen a Catalunya.
Topor té un do per a les llengües, i hi ha dedicat la seva vida: és filòloga anglesa i francesa. A més, va aprendre català, abans que el castellà, ben poc després d’instal·lar-se a Catalunya. Domina almenys aquests quatre idiomes, a més de la seva llengua materna, el romanès.
La dona de Puigdemont va néixer fa 39 anys a Iaşi, ciutat al nord-est de Romania, molt propera a la frontera amb Moldàvia. Va créixer en un país immers en la dictadura comunista de Nicolae Ceaușescu, per la qual cosa va haver de patir calamitats, com per exemple les cues d’hores i dies per accedir al menjar.
Després de cursar els estudis de filologia, va voler descobrir món -interès i afició que comparteix amb Puigdemont- fins arribar un dia, per casualitat, a Catalunya.
Com es van conèixer Puigdemont i Topor?
Mars, tal com la coneixen els seus propers, va arribar a Girona l’any 1998 amb un grup de teatre per participar al Festival de Teatre Amateur de Girona, on van representar El Rei és mort, d’Eugène Ionesco.
Allà hi va conèixer Puigdemont. Van xerrar, van prendre algun cafè, però sempre acompanyats de tercers. Ella va tornar a Romania, sense perdre el contacte. A falta de Whatsapp, el telèfon i les cartes van ser el lligam entre tots dos, amb alguna trobada afegida en algun racó d’Europa.
Al cap dos anys ja estaven casant-se a Roses, en una cerimònia íntima oficialitzada pel llavors alcalde de la ciutat Carles Pàramo. Després d’això, van repetir el compromís a Romania pel ritus ortodox.
A partir d’aquí, el matrimoni ha donat dues filles, la Magalí i la Maria. “M’agraden els noms de dona que comencen per Ma”, ha confessat el president en alguna ocasió. Doncs ara viu amb tres.
Sobre Marcela, Puigdemont s’ha pronunciat poc i, com es pot suposar, tot són bones paraules: “És una persona molt intel·ligent, molt sensible i té molts talents”.
Quan Puigdemont va esdevenir president, la parella va decidir quedar-se a Girona, tot i haver viscut un temps a Barcelona en el passat. Ho van fer, sobretot, per les filles.
“Dir que això [la presidència] no és un enrenou per a la família, seria mentir. Però tots som conscients que cal fer el que calgui per tirar endavant el país”, va afirmar el president en una entrevista al grup mediàtic on treballa la seva dona.
No sembla una confessió qualsevol. I és que Marcela Topor, a més de tot el que s’ha explicat, també és una fervent partidària de la independència de Catalunya. I des de molt abans que s’iniciés el procés.