Dua Lipa és filla de refugiats albanokosovars. Quan va esclatar la guerra dels Balcans, els seus pares van fugir de Kosovo i es van instal·lar al Regne Unit. Era l’any 1992. Poc temps després, el 1995, la cantant va néixer a Londres. Era molt petita quan va acabar el conflicte, només tenia 5 anys. Tot el que sap d’aquell enfrontament ho ha après de la família i a l’escola: quan tenia 11 anys, els Lipa van marxar a viure a Pristina, la capital kosovar i ciutat d’origen dels pares, i allà va passar tota l’adolescència i la seva etapa a l’institut. Britànica de naixement, l’artista també té un profund sentiment de pertinença al poble albanokosovar. Una estima a les seves pròpies arrels que, aquest cap de setmana, ha manifestat amb un tuit que ha provocat un fort enrenou.

Una bandera de la Gran Albània, que inclou Kosovo i alguns territoris de Sèrbia, Montenegro, Macedònia del Nord i Grècia, que els nacionalistes albanesos consideren com a propis perquè en aquests indrets hi viu població majoritàriament d’ètnia albanesa. En un primer moment, la Gran Albània va ser fundada al 1939 sota ocupació italiana en ple règim feixista de Benito Mussolini, i a partir de 1943 va passar a ser un protectorat de l’Alemanya nazi. Juntament amb el mapa, Dua Lipa també comparteix la definició de la paraula “autòcton” per a reivindicar que els albanesos són el poble nadiu del país, en contraposició als “migrants o colons”. Tot i que no els esmenta directament, es refereix als serbis,que també habiten la regió. Un conflicte de dècades amb algunes ferides que continuen obertes.

Dua Lipa | ACN

Partidaris i detractors de Dua Lipa i la Gran Albània s’han enfrontat a les xarxes socials i han convertit el nom de la cantant en trending topic mundial. Els uns l'acusen de neonazi i de xenòfoba antisèrbia, els altres celebren que defensi els drets dels albanesos. Entre el tsunami de reaccions per l'al·legat polític de la cantant, un altre famós. En aquest cas, totalment crític amb la nova diva del dance. Es tracta del director de cinema serbi-canadenc Boris Malagurski, que l’ha titllat de “extremista nacionalista” i de predicar, amb la fotografia de la bandera, un “somni nauseabund dissenyat per terroristes”.

GTRES

En els darrers anys, un munt d'artistes albanokosovars nascudes durant els anys de més tensió als Balcans han assolit la fama internacional. Més enllà de Dua Lipa també hi ha la britànica Rita Ora i la nord-americana Bebe Rexha. Tot i que elles dues mai no s'han vist immerses en un embolic polític com el de la seva companya.