La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha anul·lat Eurovisió 2020 pel coronavirus. És la primera vegada en 64 anys que el festival, que va néixer en plena postguerra com una oportunitat per desenvolupar una identitat europea en una Europa en reconstrucció, no se celebrarà. L’edició d’enguany havia de tenir lloc el pròxim 12, 14 i 16 de maig a Rotterdam. Malauradament, i com altres competicions, els seus responsables s’han vist forçats a suspendre-la.
L’alternativa que s’està discutint a Ginebra garantiria a Països Baixos el títol d’amfitrió pel 2021 i els representants seleccionats per aquest any serien convidats automàticament a participar l’any vinent, tot i que amb una altra cançó. El nou rumb de la festa però, no ha convençut els aficionats, que s’esperaven una data alternativa a l’oficial o, tan sols, un Eurovisió telemàtic, on cada televisió, des del seu país en un plató propi, emetés en directe l’actuació del seu artista.
Encara que fa uns dies la UER assegurava que els preparatius continuaven amb normalitat, les mesures de confinament a Holanda pel COVID-19 fins al pròxim 6 d’abril han obligat els organitzadors a asseure’s d’urgència per prendre una decisió sobre el programa. Finalment, la constant i canviant evolució d’aquesta catàstrofe sanitària que ja afecta a més de 150 Estats de tot el món, sent el Vell Continent l’actual epicentre de l’epidèmia, ha fet miques el certamen.
L’alarma va saltar a principis de març, quan la UER confirmava un cas de SARS-CoV-2 a la seva seu. Uns dies després, a la reunió de caps de delegació, s’hi van absentar Grècia, Israel i Suècia per prevenció. Per altra banda, el rodatge de les postals, la carta de presentació dels cantants, s’ha paralitzat per la negativa d’alguns intèrprets, confinats a casa. Inclòs, s’han suspès les preparties d’Amsterdam, Londres, Madrid i Tel Aviv, els concerts previs al concurs.
La gala d’Eurovisió no s’havia vist tan amenaçada des de 1977, quan una vaga d’operadors i tècnics de la BBC que reclamaven un plus pels seus desplaçaments va provocar l’ajornament del format quasi un mes. Europa també va veure perillar la celebració de 2017, quan Ucraïna va vetar la participació de Rússia arran de la guerra de Crimea. Llavors, els responsables de l’espectacle van amenaçar a Kíev (sense sort) amb endur-se la superproducció a Berlín.
Per la seva part, Radiotelevisió Espanyola ha confirmat que Blas Cantó continuarà sent el seu representant. El murcià ha acceptat la invitació de la cadena estatal: "Treballaré per la meva candidatura d'Eurovisió 2021". El solista ha assegurat que hi ha temps i feina per preparar una bona actuació i ha conclòs amb un missatge de tranquil·litat als eurofans: "Un certamen sense públic hauria estat una bogeria perquè el festival sou vosaltres”.