Jaime Peñafiel és molt conegut com a cronista reial i aferrissat joancarlista, però el seu coneixement sobre la vida, obra i misèries dels personatges més famosos del segle XX va molt més enllà. Els seus arxius guarden secrets gairebé inconfessables. Com el que publica al seu últim llibre i que tracta, precisament, de tot allò que sap però que calla: "Alto y claro". El protagonista, el segon marit de Cayetana Fitz-James Stuart, difunta duquessa d'Alba: Jesús Aguirre. Un sacerdote que havia abandonat l'Església i del que explica, era "un aristócrata e intelectual exquisito, diletante, mordaz, sutil, lúcido, crítico, hábil, sinuoso y distante. Izquierdoso, estudió en Munich con el cardenal Ratzinger", més tard proclamat com Papa de Roma.
Aguirre i Peñafiel tenien bona relació. Ell li professava una simpatia especial. Però Aguirre era algú amb moltes pedres a la motxilla, una rara avis a la casa d'Alba, la més poderosa en la noblesa. Cayetana sempre ha tingut predilecció pels amors peculiars. "En 1969, una crisis de fe le lleva a abandonar y deja de ser el cura teólogo, homosexual y marxista que era para trabajar en la editorial Taurus". 9 anys més tard, convertit en director general de Música del Ministeri de Cultura, la sorpresa: es casa amb la duquessa. Van estar junts fins 2001, quan va morir. Va deixar el món amb un terrible secret. El més sòrdid i espantós, tant que en Jaime mai no va mirar-lo amb els mateixos ulls. Això sí, li va prometre que mai diria res d'allò. Fins aquest 2022.
En 1977 conoce a Jesús Aguirre Ortiz de Zárate director general de música del Ministerio de Cultura, ex sacerdote e intelectual ocho años menor que ella. Cayetana se vuelve a enamorar 🐾 🐘
— Huellas (@HuellasTM) October 4, 2019
📲 #HuellasDuquesaAlbaTM 📺 @telemadrid
📡 Directo 👉 https://t.co/GjPpLD7Pvs pic.twitter.com/lE0oz7p8AL
El relat és esfereïdor: un periodista es presenta al despatx de Peñafiel i li ofereix unes fotos d'una vella senyora en una residencia de mala mort. És la mare d'en Jesús. És cega i no la visita mai. "Una residencia clandestina de ancianos. Tenía fotografías e incluso había grabado una pequeña entrevista en la que la mujer confesaba que hacía muchos años que no veía a su hijo más que por televisión. Una anciana de pequeña estatura que aprovechaba la oportunidad para pedirle a su hijo una dentadura y un transistor". El reporter li demanava molts milions de pessetes, que en Jaime no volia pagar. Va trucar Aguirre i la resposta el va glaçar: "¡Cómpralas!". La història era certa. Peñafiel li diu que no, que ho faci ell. I així va ser.
"Me parecía un hombre cruel y miserable", explica ara. I ofereix detalls de la dimensió de la desgràcia i solitud de la senyora. Tots els fills l'havien aparcat "en aquella residencia de ancianos de segunda categoría en la que compartía una habitación de diez metros cuadrados con otra anciana ciega. Cada día, a las ocho y media de la mañana y después de haber desayunado, se instalaba en la mesa camilla que ocupaba para oír la radio, ávida por conocer alguna información que tuviera a su hijo por protagonista". I les notícies hi arribaven, com que en Jesús havia estat nomenat membre de la RAE. Però ni una trucada. Ni un detall. Ni una visita. La va deixar morir allà, sola, cega, destruïda, mentre vivia a tot drap amb la dona més poderosa. Abjecte. Paga la pena llegir l'article de 'LOC', tot i que regira l'estómac.
Tan pobre que no tenia més que diners. De cor, sentiments, compassió, gens ni mica.