Sempre és un exercici recomanable escoltar el gran Lluís Llach. Saviesa, sentit comú i defensa de la llengua i la cultura catalanes. Però avui ho és més que mai, després de la polèmica amb el debat que va fer Ricard Ustrell a Planta Baixa sobre la llengua. "A vegades hem de ser conscients que introduir converses en castellà a TV3 és enriquidor. Exactament com diu el Víctor (Amela): així no expulsem espectadors (castellanoparlants) de TV3", va dir Ustrell, generant un allau de reaccions, com les del president Torra, Joel Joan o la Plataforma per la Llengua.
De debò Ricard? I per TVE no es enriquidor posar altres llengües de l’estat que no siguin l’espanyol? Perquè només es enriquidor per nosaltres? I si es així perquè no fem el mateix amb l’anglès i el francès? Aquest es el nou cervellet de Tv3. https://t.co/oXznINrF1z
— Joel Joan (@JoelJoanJuve) September 22, 2020
Quedem-nos amb aquesta idea de Joan que resumeix a la perfecció el sentiment de molts catalans. I quedem-nos amb una de les preguntes: "I per TVE no és enriquidor posar altres llengües de l'estat que no siguin l'espanyol?". Precisament a TVE, fa uns anys, van parlar de llengües. Ho van fer Lluís Llach i Miguel Bosé, quan era Miguel Bosé i no una caricatura d'ell mateix. L'aleshores presentador del programa musical Séptimo de caballería va convidar el cantautor català al seu plató, al costat del canari Pedro Guerra. I li va preguntar per què Llach no ha cantat mai en castellà, "porqué la gente dice que si hubieses cantado en castellano, te hubieses comido el mundo. ¿Por qué no lo has hecho, ni siquiera en una excepción?".
Una resposta irada hagués pogut ser: Perquè no em surt d'allà. Una resposta estàndard hagués pogut ser: Perquè no és la meva llengua i el català sí. Però Llach és molt Llach, i va fer una exposició demolidora a base d'emocionants i necessaris arguments, que ara ha rescatat un usuari a la xarxa, molt oportunament. Una resposta que haurien d'estudiar a totes les facultats:
Era, és i sempre serà molt gran. Bravo per @lluis_llach. 💪👏👏 pic.twitter.com/EFjUApWiZU
— Siscu (@Lolasevaalospu1) September 22, 2020
Bosé l'intenta tallar, "Ya, pero también el resto...", però Llach acaba amb una de les defenses més rotundes de la llengua catalana. Finalment, el presentador li llença: "Yo estoy dispuesto a cantar en catalán si tú cantas en castellano en este programa". Però Llach no va fer com Groucho ("Estos son mis principios, si no le gustan, tengo otros") ni, pel que s'ha vist, com Ricard Ustrell. Volen saber què són els principis i què és la coherència? Lluís Llach:
Perquè no et quedis amb les ganes. Ho sento, el temps ho imposa Twitter. pic.twitter.com/YdgVKyn0dz
— Siscu (@Lolasevaalospu1) September 22, 2020