Quan la supervivència del català està en entredit, són petits detalls, gestos i accions rutinàries les que fan que la llengua es mantingui viva. El debat pel que fa a quan i com —i si— cal parlar-lo, però, està massa a l'ordre del dia. Recentment, sortien a la llum a través de les xarxes socials polèmiques com la d'una infermera de Vall d'Hebrón reticent a estudiar el català tot i voler treballar a Barcelona, així com la imposició d'aprendre'l per part del govern andorrà als 'youtubers' milionaris que s'han traslladat al principat, ja que es tracta de l'idioma oficial de la terra en qüestió.
En una clara contraposició, i per sort encara que sembli inconcebible, sí que existeix un gruix de persones de fora del país instal·lat aquí amb voluntat de conèixer, parlar i fer un ús correcte de la llengua. Amb motiu de la Diada de l'11 de setembre, recuperem un dels més paradigmàtics.
El recull d'intervencions en català de Míchel per la Diada que emociona
Parlem de Miguel Ángel Sánchez Muñoz, més conegut per tots com Míchel. Natural de Vallecas, aquest exjugador del Rayo mai s'ha amagat de la seva intenció d'aprendre català des que el passat 2021 s'incorporés al Girona Futbol Club en el rol d'entrenador. A finals de l'any passat, declarava que se sentia "muy feliz aquí, muy identificado con el club, la idea y el proyecto. A día de hoy no veo un sitio mejor que este", incidint també en aquest esforç seu de poder parlar la llengua de Catalunya. El perquè? "La educación que me han dado, en Vallecas somos acogedores. Es un barrio obrero, en el que ha habido mucha inmigración y siempre hemos sido un barrio abierto, de la calle y de respetar a todo el mundo y abrazar todas las culturas. Por eso cuando vine aquí intenté meterme en la cultura catalana y en la de mi ciudad, que ahora es Girona. Me siento como en casa".
Una manera de fer que no podia passar per alt en un dia tan assenyalat com l'11S. En una piulada, el compte oficial del Girona FC ha publicat un vídeo-recull de les intervencions de Míchel parlant en català. Amb algunes relliscades i errors, però sempre posant ganes per fer-se entendre. Sense desistir ni passant a l'espanyol directament, que seria la via fàcil. "Tot un exemple d'integració a la nostra terra. Gràcies pel teu esforç per parlar la nostra llengua. Bona diada per a tu també", destaca el club a la xarxa social X.
👏 Tot un exemple d'integració a la nostra terra.
— Girona FC (@GironaFC) September 11, 2023
🫶 Gràcies pel teu esforç per parlar la nostra llengua.
💛❤️ Bona diada per a tu també, @Michel8Sanchez pic.twitter.com/AwqDcVUAlX
Aficionats i internautes parlen d'un exemple, d'un "dels nostres"
Emocionant com menys. Els internautes no han reprimit les seves ganes d'opinar sobre aquest preciós missatge. "És un autèntic exemple, referent i hauria de ser un mirall per qualsevol persona que vingui a viure al nostre país. Zero excuses", sentencia una usuària d'X. En la mateixa línia, "exemple molt clar que qui vol, pot aprendre tranquil·lament el català". Exemple dins i fora del camp, perquè com ressalta la xarxa, "no es enfermero, tampoco millonario 'youtuber'. Y sí, no se ha muerto ni ofendido por hablar catalán. ¡Fíjate!".
És un autèntic exemple, referent i hauria de ser un mirall per qualsevol persona q vingui a viure al nostre país. Zero excuses. 🤍❤️ https://t.co/cqi8JlJ6bK
— Albert Parés i Grau (@Tituleaks) September 11, 2023
Un dels nostres, un català mes https://t.co/2F2P6DfwQF
— Quim pou (@quimpou64) September 11, 2023
Exemple molt clar de qui vol, pot apendre tranquilament el català (parlo per l’experiencia própia) gran entrenador i grandíssima persona. Gràcies pel teu esforç @Michel8Sanchez @GironaFC
— Rafa11 🇺🇾 (@Rafaper11) September 11, 2023
Bona diada a tothom https://t.co/Rr9Vti1NWT
Un exemple per milers i milers de persones, moltes gràcies @Michel8Sanchez per ser com ets tant dins el camp i sobretot fora el camp ❤️ https://t.co/U77nAcFM02
— @ASenallé (@asenalle) September 11, 2023
No es enfermero, tampoco millonario youtuber. Y sí, no se ha muerto ni ofendido por aprender catalán, fíjate! Menos quejas y más voluntad por aprender una lengua. Es enriquecedor, no es malo para el colesterol y no pierdes puntos en tu carnet de origen.
— orleans (@orleanspunk) September 11, 2023
Los lloros son patéticos https://t.co/nEc3U5Fvmd
"Un dels nostres, un català més". Per descomptat.