Després de la polèmica pel seu posicionament sobre la Covid-19, Miguel Bosé s’ha volatilitzat a les xarxes socials. Ni Twitter, ni Facebook, ni Instagram. Si algú intenta buscar els seus perfils en alguna d’aquestes aplicacions, tot el que hi trobarà és un missatge de l’estil “aquest compte no existeix” o “la pàgina no està disponible”. Seria massa casualitat que les tres plataformes haguessin decidit alhora suprimir els seus comptes, a través dels quals s’ha erigit com a portaveu del moviment negacionista del coronavirus, i fins i tot ha fet campanya per les manifestacions antimascaretes com la que es va fer a Madrid a mitjan d’agost. Així que sembla que ha estat ell mateix qui ha pres la iniciativa de fugir del món digital. Entre els seus seguidors planen els dubtes sobre aquesta estranya desaparició.

Miguel Bosé ha desaparegut misteriosament de les xarxes socials | @miguelbose

“Yo soy la Resistencia”, ha assegurat el cantant, una vegada i una altra, quan negava la versió oficial de la pandèmia. Segons el relat de Bosé, el coronavirus és un invent  del magnat Bill Gates, i les vacunes no són res més que l’eina per introduir xips a la població i tenir tothom controlat. Una controvertida teoria de la conspiració que l’ha col·locat al punt de mira d’alguns sindicats de metges i infermers, que li han demanat reiteradament que deixés d’escampar fake news; i també de polítics i ciutadans en general, que han assistit impressionats a la llastimosa pèrdua de papers de l’artista. En els últims mesos, l’autor d’Amante bandido s’ha trobat sovint amb els advertiments de la xarxa social de l’ocellet blau, així com les de Mark Zuckerbeg, quan assenyalaven que es dedicava a difondre mentides. Twitter li ha arribat a restringir l’accés temporalment perquè no pogués continuar publicant notícies falses, i el passat dijous Facebook i Instagram van incloure un avís en dos dels seus vídeos per alertar els espectadors que la informació que contenien no era certa. Per a Bosé, aquest tipus d’actuacions només es poden definir amb una paraula: censura.

Les fake news sobre el coronavirus han trobat un altaveu potentíssim a les xarxes socials de Miguel Bosé, on acumula milions de seguidors | @miguelbose

I és que per molt que alguns poguessin pensar que era fins i tot còmic que l’intèrpret es mostrés fora dels seus cabals a la xarxa, el fet és que les falsedats d’en Miguel Bosé sobre la Covid-19 tenien un altaveu potentíssim a internet: 3 milions de followers a Twitter, 2 milions i mig a Facebook i 900.000 a Instagram han rebut durant tot aquest temps les fake news del cantant, i han estat testimonis de la seva campanya antimascaretes. Entre ells hi ha alguns dels tres milers de persones que es van congregar al centre de la capital espanyola per protestar contra les mesures sanitàries. Però finalment la pressió ha pogut més amb l’artista que no pas les seves pròpies ànsies per desmuntar el que considera que és l’enganyifa del coronavirus. Paradoxalment, la resistència de Bosé contra l’oficialisme de la pandèmia no ha resistit ni tan sols a les xarxes socials.