Pepe Viyuela va adquirir una fama descomunal fa uns anys, quan va interpretar el personatge de 'Chema' a la popularíssima sèrie Aída, al costat de Carmen Machi i companyia. Un dels veïns del barri d''Esperanza Sur', que té una botiga d'ultramarins, 'La Colonial', cincuentón, comunista, pacifista, anti taurí i ecologista. Vaja, tot el contrari que un perla amb qui es va trobar l'actor quan va fer la mili molts anys enrera.

Nascut a Logronyo fa 61 anys, a l'intèrpret l'hem vist en moltes altres sèries i pel·lícules, amb alguns papers molt recordats com el de 'Filemón' a La gran aventura de Mortadelo y Filemón, o moltes altres: El milagro de P. Tinto, Tierra, García y García, El hotel de los líos, Matadero, Águila Roja o Olmos y Robles. En aquesta darrera sèrie, per cert, fa el paper de 'Sebastián Olmos', un caporal de Seguretat Ciutadana de la Guàrdia Civil que treballa a la caserna de la seva localitat natal. No sabem si quan Viyuela tenia 18 anys, quan encara era obligatori fer la mili, va fer-la prop de casa o no. Però sí sabem que li va tocar estar envoltat precisament de molta gent d'uniforme, molt soldadito españoi amb unes idees molt determinades... Viyuela, que ha publicat diferents llibres de poesia i és conegut pel seu compromís amb causes socials, ​de jove, abans de dedicar-se a la interpretació, el teatre i la televisió, va voler estudiar filosofia.

Uns estudis que van provocar, de manera indirecta, una conversa peculiar amb un dels seus superiors quan feia la mili. L'actor ha estat el convidat d'un podcast, El Sentido De La Birra, de Ricardo Moya. Una conversa sensacional de la qual destaca un moment, un record molts anys enrera, quan Viyuela va fer la mili i "teníamos en la batería un capitán..., un fascista", especifica Viyuela sense pèls a la llengua.

DL u493268 001
Pepe Viyuela / GTRES

Explica que el va fer passar i va començar a mirar el seu expedient. "Llegó un momento en que se paró y me preguntó: '¿Estudia usted filosofía?', y yo le dije 'Sí, mi capitán'". Què li va respondre el capità?:... "¿Es peligroso, no?"... Significatiu. Evidentment, "me incentivó todavía más a seguir estudiando". Com bé reflexiona Viyuela ara, molts anys després, aleshores va dir "mi capitán, no lo sé. No entiendo muy bien la pregunta". Però ara sí: "Está claro por qué lo decía. '¿Está usted fomentando su pensamiento libre? ¿No le basta con las órdenes que recibe?'".

Bravo per ell. Abjecta pregunta del militar que diu moltes coses. Fa anys d'aquella topada. Fa anys que va acabar la mili, però no costa gens imaginar que avui en dia encara hi ha molts personatges com aquell capità que veien perillós estudiar filosofia o qüestionar-se les coses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!