Nit de xefs amb estrelles Michelin i d'àpats que es desfeien a la boca a la Llotja de Mar de Barcelona. Però també, nit de xup-xup polític amb un govern que ja no se sap si és millor cuinar a foc lent o donar-li potència als fogons perquè es faci abans. Ahir al vespre va tenir lloc la gala de lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2018. El màxim guardó va ser per Isidre Gironès, l'estimat xef de l'emblemàtic Ca l'Isidre que porta més de 60 anys al món de la restauració i gairebé 50 al capdavant del seu restaurant, i que agafa el relleu a Carme Ruscalleda, també present en el sopar de gala.
Un dels referents de la cuina tradicional i mestre de molts que després li han anat al darrera, agraïa el premi acompanyat de la seva dona Montserrat i reivindicant, precisament, la cuina de tota la vida. "Per què hem de canviar si el client et valora i et busca per això que li ofereixes?", es pregunta, a l'hora que trepitja ulls de poll d'aquells que només veuen en la cuina moderna l'única possible. "La cuina tradicional està feridíssima", mentre deixava clar als micròfons d'En Blau que el premi és tan d'ell com dels clients pels que cuina. Una filosofia de vida que cal degustar:
D'altres premiats van ser Isabelle Brunet de Monvínic, guardonada amb el Premi Cap de Sala; l'empresa Pordamsa, guardonada amb el Premi Especial de l'Acadèmia o el xef Joel Castanyé, que al capdavant del seu restaurant La Boscana va obtenir el Premi Revelació, en una gala a la que hi van assistir més de 300 convidats, presentada per Ramon Pellicer i que va comptar amb la presència del president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros o el president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia, Carles Vilarrubí.
L'encarregat de servir el tiberi? Un altres dels noms il·lustres de la gastronomia catalana, el xef Nando Jubany, que es desfeia en elogis pel premiat: "l'Isidre és d'aquelles persones que m'agradaria assemblar-me. És un mestre. Això que tenim avui no ve de cop, no és una cosa que arribes a l'arbre i ja es recull els fruits. No, no, han faltat xefs com ell per anar regant l'arbre". I un dels alumnes més avantatjats de Gironès va demostrar el per què ho és, preparant una degustació d'aperitius i de plats que van fer les delícies dels comensals. Ell mateix explica en què consistia el menú. Si estan llegint això i encara no han dinat o sopat, no ho podran resistir:
Si no n'han tingut prou amb les paraules de Jubany, i perquè es facin una idea més aproximada, seré dolent: mirin quines delícies es van cruspir els assistents, incloent-hi un servidor.
Pèsols amb ou de perica, cansalada i tòfona negra
La nostra versió del Cap i Pota amb espardenyes
Llebre a la Royal amb pera i remolatxa
Textures cítriques
Babà al rom flamejat al moment amb gelat de nata
Tot regat amb els millors vins DO Priorat, Conca de Barberà, Penedès i Tarragona. Però entre plat i plat hi va haver temps per parlar de moltes més coses, més enllà de la gastronomia. La cuina de la política catalana també estava en boca de tots. Començant pel mateix homenatjat, un Isidre Gironès que recordava els presos polítics al recollir el premi o una presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, que va començar el discurs de cloenda dient que "una gala com aquesta, en condicions normals l'hauria de presidir el president de Catalunya".
Carme Ruscalleda, fent un símil entre gastronomia i política catalana deia que "han d'organitzar un pla de treball: l'staff s'ha d'organitzar. Per fer un bon menú, primer s'ha de posar la idea, que ja està damunt la taula, però cal organitzar l'staff i les partides. Com més gats, més rates". Incidint en aquesta qüestió, l'ex directiu del Barça, Carles Vilarrubí, afirmava que "sortirà un menú, finalment, que espero que tindrem ben aviat. Els ingredients seran els que va decidir el poble de Catalunya". Ramon Pellicer, abans de parlar de la difícil situació per la que està passant TV3, reconeixia que la política catalana és "com un brou d'aquests que necessita un xup xup durant molt de temps, però que corre el risc que si et passes, s'acabi evaporant la seva essència. Trobar el punt just no és fàcil". La cirereta del pastís la va posar l'ex conseller de la presidència, Francesc Homs:
Hi ha matèria primera, però cal barrejar bé els ingredients. Esperem que surti el plat abans que es refredi.