El 2017 no l'oblidarà mai un cantant portuguès que aquell any ens va enamorar a tots amb la seva veu, la seva presència escènica, la seva sensibilitat i la seva calidesa i força des d'un punt de vista tant humà com artístic. Parlem de Salvador Sobral. El cantant nascut a Lisboa va posar Kiev potes amunt amb la seva interpretació de la cançó Amar pelos dois al Festival d'Eurovisió, amb la qual va aconseguir proclamar-se guanyador, liderant tant el televot com el jurat professional, i fent que el seu país aconseguís la victòria al popular certamen per primera vegada des que va començar a participar-hi l'any 1964.
No va ser l'única notícia que va esvalotar la vida d'aquest extraordinari cantant portuguès aquell any. Ja durant els assajos a Eurovisió, el va haver de substituir la seva germana degut al seu dèbil estat de salut. I és que al setembre del mateix any 2017, va haver de retirar-se temporalment dels escenaris per una malaltia cardíaca. Sobral va haver de romandre quatre mesos a un hospital de Lisboa esperant un transplantament de cor, que va arribar el mes de desembre. Ara, sis anys després, el músic ha dedicat una cançó al donant anònim que li va salvar la vida. Un tema preciós, cantat en castellà per agafar distància, perquè si la cantava en la seva llengua, s'emocionaria i seria incapaç ("Ploraria des de la primera nota"). Ho ha confessat en una entrevista deliciosa, i en català, amb el Jordi Basté a El món a RAC1 on ha parlat del seu quart disc, Timbre, amb un català perfecte, amb un deliciós accent portuguès: "Vaig viure i estudiar a Mallorca i a Catalunya, quatre anys. Jo crec que ara xerro el català millor que abans. No sé què ha passat. Tinc molts amics aquí, pot ser que sigui això. Estic catalanitzant la meva banda, hi ha molts músics de la meva banda que són catalans. Una vegada que xerres tres llengües llatines, pots xerrar qualsevol".
Sobral ha parlat d'aquesta obra d'art, El regalo que me hiciste, on agraeix al donant que després de morir li va facilitar el cor que ara batega al seu pit: "He necessitat temps per fer això, per guanyar distància. Tinc tanta gratitud per aquesta persona...".
No sap si el donant pot ser portuguès, d'Espanya "o pot ser d'aquí, pot ser català". Sigui d'on sigui, agraïment etern. Sobral ha anat a més llocs per parlar d'aquest nou treball discogràfic, per exemple, a La Resistencia de David Broncano, un lloc on no sabia ben bé on es ficava...: Sobral, meravellós, reconeixent que El Hormiguero és "una tontería de programa", si fa no fa, com el de Movistar+, amb Broncano prestant-se a la conya. Sensacional moment:
Amb Broncano, per cert, també han parlat, com amb Basté, d'Espanya, Portugal o Catalunya, però amb d'altres termes. Just aquest dimecres, abans que el cantant anés a La Resistencia, se sabia que Espanya, Portugal i el Marroc organitzaran el Mundial de Futbol del 2030. Una candidatura a tres bandes que de fet, podríem ampliar a sis bandes, ja que tres partits sudamericans acolliran tres partits inaugurals, l'Uruguai, Argentina i el Paraguai. Li pregunta Broncano: "¿No estaría guapo competir, por una vez, como Península Ibérica? Tú imagínate, ese proyecto... Hay mucha gente a la que le gustaría unir los dos países...". Salvador Sobral s'ho pensa... i deixa anar una frase sensacional: "Sí... a los catalanes les encantaría unir toda la Península Ibérica... seguro". Sarcasme, rapidesa, bon humor. Sobral, geni cantant i geni parlant:
Salvador Sobral, meravellós.