Si jo ara us dic: "Les veles s'inflaran, el vent ens portarà...", segur que sabeu com continua la cosa. Igual que si us dic: "Per què he plorat? Per què he plorat?...". Són les dues cançons més conegudes del musical més famós de Catalunya, Mar i Cel. L'espectacle de Dagoll Dagom amb música d'Albert Guinovart, basat en l'obra d'Àngel Guimerà, amb text de Xavier Bru de Sala, que es va estrenar a Catalunya l'any 1988 i que ha tingut tres versions més (2004, 2014 i 2024), l'última, la que tota Catalunya està veient aquests dies al Teatre Victòria, en el que significa el comiat definitiu de la companyia teatral dels escenaris coincidint amb el cinquantè aniversari de Dagoll Dagom. Famílies senceres, membres de diferents generacions, pares, mares, avis, àvies, nets, netes, fills i filles, tots cap al teatre a veure per primera, per segona, per tercera o per quarta vegada (hi ha qui ha repetit moltes vegades més) aquesta meravella que explica la història d'amor al segle XVII entre una cristiana, la Blanca, i un pirata musulmà, en Saïd. Un musical que forma part de les vides de milions de catalans, que tenen L'himne dels pirates, Per què he plorat?, la Cançó d'Osman, Les pomesNo estàs sola gravats de manera permanent en els nostres records més bonics.

Hi ha hagut quatre parelles protagonistes de Mar i cel al llarg dels anys. La primera, la que ens va enamorar a tots, amb l'Àngels Gonyalons i el Carlos Gramaje en els papers de la 'Blanca' i el 'Saïd'. Després, ell repetiria amb l'Elena Gadel. La tercera versió va comptar amb el Roger Berruezo i l'Ana San Martín i la més recent compta amb l'actor Jordi Garreta i amb la cantant que vam conèixer a Eufòria, i que demostra que no només té una veu angelical sinó que té un talent interpretatiu enorme, l'Alèxia Pascual. Així revivien els protagonistes de la primera versió aquest duet absolutament meravellós i aquesta va ser la primera vegada que l'Alèxia va cantar en públic el Per què he plorat?, al plató d'Eufòria:

Ara, la 'Blanca' del 1988 i la del 2024 s'han trobat. I ho han fet en un programa imprescindible, que emociona, que commou, que no us podeu perdre. Una trobada que va tenir lloc durant el rodatge de 'Guimerà, el Nobel sense premi' al vaixell dels pirates de Mar i Cel, el mateix del 1988 que ara també es fa servir. Àngels Gonyalons, que es troba en un moment personal i professional immillorable als seus 61 anys, amb nova obra de teatre, Dones de ràdio i el rodatge d'una pel·lícula que s'estrenarà l'any vinent, ha estat l'escollida per fer de conductora d'un documental que paga molt la pena ("Em dic Àngels Gonyalons i quan tenia 24 anys, el nom d'Àngel Guimerà va creuar-se en la meva vida", és com comença el seu apassionant recorregut): 'Guimerà, el Nobel sense premi', una producció de 3cat amb col·laboració de FrameCreativeMedia i PuntTV, explica la història de com l'històric dramaturg va estar a punt de guanyar el premi Nobel de literatura, sent candidat en 17 ocasions. Un documental on també participen els actors Enric Majó i Lluís Homar.

an
Àngels Gonyalons a 'Guimerà, el Nobel sense premi' TV3
a33n
Àngels Gonyalons a 'Guimerà, el Nobel sense premi' TV3
ddddd
'Guimerà, el Nobel sense premi' TV3

Amb motiu del centenari de la mort d'Àngel Guimerà, l’autor teatral més universal de les lletres catalanes, encara hi ha alguns enigmes importants al voltant de la seva figura, com aquest que té relació amb la seva candidatura al Premi Nobel de Literatura. Uns enigmes que s'aborden en aquesta nova sèrie documental que indaga en què hi ha de veritat i què hi ha de mentida en l’aventura sueca de l’autor de Mar i celÉs veritat que Mar i Cel va enamorar als membres del Comitè Nobel?...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3CatCultura (@3catcultura)

Ja disponible a la plataforma 3cat en format de 3 episodis, ja poden apuntar-se en vermell una data: aquest pròxim diumenge 29 de desembre a les 22.05 de la nit. Perquè aquest diumenge podran veure 'Guimerà, el Nobel sense premi' en un sol documental, una sola tongada, a TV3. Un documental apassionant on a banda d'aprofundir en el misteri de Guimerà i el Nobel, tindran l'oportunitat de veure l'emocionant trobada entre l'Àngels Gonyalons i l'Alèxia Pascual, les dues 'Blanca' del cèlebre musical. "Mai havia fet res de Guimerà. Quan tu el feies, jo no havia nascut", confessa l'Alèxia a l'Àngels. I és que certament, el 1988 la 'Blanca' d'ara, l'Alèxia, no era ni un projecte... "No, no... i la teva mare no sé si havia nascut tampoc", diu Gonyalons de manera sensacional, sota la mirada de la directora i ànima de Dagoll Dagom, Anna Rosa Cisquella (directora de la companyia juntament amb Joan Lluís Bozzo i Miquel Periel). Una Alèxia que li confessa que "t'he vist als vídeos 400 vegades". Alèxia i Àngels, meravelloses:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3CatCultura (@3catcultura)

De moment, ja han arribat els primers inputs positius d'espectadors que ja l'han gaudit a la plataforma 3cat:

Ja ho saben. Estan avisats. Aquest diumenge a la nit, 'Guimerà, el Nobel sense premi' a TV3... Ja sabem que la Blanca no entén per què he plorat per qui no havia de plorar i que el Saïd també es pregunta per què ha plorat com mai no havia vist plorar, però si no veieu aquest documental sereu vosaltres els que plorareu per haver-vos perdut una peça d'orfebreria, emocionant i que t'arriba al cor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!