La guanyadora del Oscar, Charlize Theron, l'ha lligat en donar unes polèmiques declaracions sobre la seva llengua materna, causant una gran indignació a les xarxes socials en referir-se a l'afrikaans com "un idioma en extinció". Durant la seva participació en el podcast 'SmartLess', l'actriu va fer broma en afirmar que l'l'afrikaans, una de les 11 llengües oficials de Sud-àfrica, el seu país natal, el parlen "al voltant de 44 persones" i "no és gaire útil". Enmig de la conversa, l'actriu va indicar que ella va créixer parlant només aquest idioma abans d'aprendre anglès als 19 anys quan es va mudar als Estats Units, raó per la qual parla amb un marcat accent nord-americà.

Immediatament, una gran quantitat de persones que parlen afrikaans van mostrar el seu descontentament a les xarxes socials, entre ells l'actor Tim Theron, que no té cap parentiu amb Charlize Theron, malgrat compartir el mateix cognom. "No està morint... s'escriuen noves cançons i poemes tots els dies, es fan pel·lícules, etc.", va indicar l'actor en una conversa amb el portal sud-africà 'News 24'. Per la seva part, el cantant Steve Hormeyr, qui canta en afrikaans, va indicar que en una xerrada amb 'TimesLive' que l'afrikaans és "viu i bé", i que compta amb algunes de les millors paraulotes de tot el món. Així mateix, també va denunciar públicament la mesura que han pres les universitats a Sud-àfrica en canviar l'idioma d'ensenyament d'afrikaans a anglès.

Charlize Theron
Charlize Theron

Charlize Theron rebutja l'idioma més representatiu de l'apartheid

En afirmar que aquest idioma està en desús, alguns usuaris de Twitter van indicar que l'actriu de 'Mad Max: Fury Road' està "avergonyida de les seves arrels", mentre que altres internautes van destacar la influència històrica d'aquest idioma a Sud-àfrica, ja que l'"afrikaans té una forta associació amb l'apartheid i alguna vegada es va utilitzar per oprimir els africans negres".

D'acord amb la professora Pitika Ntuli, artista i analista cultural, "l'afrikaans és un idioma africà que es va formar aquí a l'Àfrica, però es va convertir en un idioma que va polaritzar a les persones sota l'apartheid", va indicar en una xerrada amb la BBC, per la qual cosa estigui idioma està molt polititzat a Sud-àfrica, a causa que es va utilitzar durant els governs de la minoria blanca en la qual es van implementar una sèrie de mesures racistes que es van denominar 'apartheid' ('separació' en espanyol), i que va generar una profunda crisi social a causa de la segregació racial i la lluita per l'abolició d'aquest sistema, liderat per l'activista Nelson Mandela.

Durant l'apartheid, només l'anglès, l'holandès i l'afrikaans van ser considerats com idiomes oficials de l'estat, suprimint la resta dels idiomes indígenes, generalment parlats per la població negra de Sud-àfrica. Segons la professora Pitika Ntuli., "molts estudiants estan fent campanya per obtenir més classes universitàries en idiomes africans. Però això no significa que l'afrikaans sigui un idioma moribund", per la qual cosa va exhortar l'actriu a tornar al seu país natal per verificar l'ús real d'aquesta llengua.