Des de fa alguns mesos, la mobilitat i la salut de la reina Isabel II ha estat molt compromesa, generant angoixa i preocupació a la Casa Reial de la família Windsor. Encara que va aconseguir assistir a la missa en honor al seu difunt a l'Abadia de Westminster el mes de març passat, el cert és que els seus problemes de salut no li han permès assistir a l'obertura del parlament que es va realitzar dimarts 10 de maig de 2022, segons un comunicat oficial emès pel Palau de Buckingham.
El príncep Carles presidirà l'obertura en representació de la corona britànica juntament amb la seva esposa Camilla, duquessa de Cornualla, que estarà present com a consellera privada del futur rei i futura reina consort, per donar el discurs d'obertura de la nova legislatura del Parlament i donar a conèixer el nou programa de govern del Primer ministre britànic Boris Johnson, tal com ho ha especificat la reina Isabel II en un comunicat fa algunes setmanes.
"La Reina continua experimentant problemes de mobilitat episòdics i, en consulta amb els seus metges, ha decidit de mala gana que no assistirà a l'obertura estatal del Parlament. A petició de Sa Majestat, i amb l'acord de les autoritats pertinents, el príncep de Gal·les llegirà el discurs de la reina en el seu nom, amb l'assistència del Duc de Cambridge", va indicar el Palau de Buckingham en el comunicat. Aquesta seria la primera vegada en gairebé 60 anys que la monarca no presideix l'obertura del Parlament a la Cambra dels Lords des del seu regnat, ja que des que va assumir el seu rol com a reina britànica, Isabel II només es va absentar d'aquesta cerimònia durant els embarassos del príncep Andreu, el 1959, i del príncep Eduard, el 1963.
Malgrat l'absència física de la monarca, la reina va aconseguir ser representada a la Cambra dels Lords mitjançant la seva corona, que va ser present durant tota la cerimònia just al costat d'on es trobava el príncep Carles. Encara que per a ningú no és un secret que Carlos és el pròxim rei del Regne Unit, el cert és que aquest relleu involuntari ha pogut demostrar que poc a poc s'està apropant el final del regnat d'Isabel II.
Aquesta representació simbòlica de la reina Isabel II representa la pròxima transició en la monarquia britànica, ja que el príncep Carles, hereu de la corona, va assumir la seva funció com a cap d'Estat per primera vegada, als 73 anys. Juntament amb ell estava la seva esposa i el seu fill William, el duc de Cambridge, que mai no havia estat present en aquesta cerimònia.
El príncep de Gal·les va iniciar la inauguració del Parlament britànic vestit amb el seu uniforme d'almirall, mentre llegia amb equanimitat i calma el cèlebre Discurs de la Reina, que, encara que estigui originalment escrit pels membres del govern britànic, és tradició que sigui llegit públicament per la monarca durant aquestes sessions inaugurals. A més, també va llegir les línies generals del programa de govern de Boris Johnson per a aquest pròxim període parlamentari.