Carles III sempre va viure a l'ombra de la popularitat de la seva mare, Isabel II. En ser catalogat com una persona "irritable, maniàtic i tímid", molts experts han afirmat que el nou monarca té un tipus de personalitat ISFJ (Introvertit Sensitiu Sentimental Assenyat), d'acord amb la prova de personalitat de Myers-Briggs, una personalitat que va ser forjada per la fredor dels seus pares i l'afecció que ell sentia cap a les persones amb les quals sí que havia format un vincle sentimental, entre ells la seva mainadera, Mabel Anderson, i el seu padrí, Lord Mounbatten. De fet, hi va haver un episodi durant la seva infantesa que el va marcar per sempre, ja que la seva mare, Isabel II, es va mantenir allunyada d'ell mentre lluitava per la seva vida als 8 anys, ja que va estar molt greu a l'hospital per un contagi de grip asiàtica.
Durant molts anys, Carles III ha estat reconegut per les seves extravagàncies i capricis, encara que fonts properes a ell afirmen que és un home molt amable, afectuós, intel·ligent, compromès amb els valors de la seva família i amb un gran sentit de l'humor. Tanmateix, a causa de la seva infantesa tan difícil, el nou monarca ha creat un escut per protegir la seva hipersensibilitat i la seva timidesa davant el món, mostrant-se arrogant i fins i tot maleducat en algunes ocasions.
D'acord amb el protocol real, ell estava obligat a referir-se a la seva mare com 'Sa Majestat' i al seu pare, Felip de Edimburgo, com a 'Sir'. De fet, des que era tan sols un nen havia de sol·licitar una audiència davant de la cort real per poder parlar amb Isabel II, per la qual cosa va créixer sense conèixer l'amor maternal. A més, mai no va tenir una bona relació amb el seu pare, per la qual cosa es va refugiar en Lord Mounbatten durant la seva joventut. Tanmateix, va haver d'enfrontar-se a la seva pèrdua el 1981 quan el seu padrí va ser assassinat per integrants de l'IRA.
Sempre va ser considerat com un nen fràgil de salut delicada, de manera que als 8 anys va emmalaltir greument de grip asiàtica. Va ser internat a l'hospital i la seva salut va estar a càrrec dels metges més prestigiosos del Regne Unit. Tanmateix, malgrat que Isabel II estava vacunada contra la grip asiàtica, no el va visitar ni una sola vegada, per la qual cosa va passar la seva estada a l'hospital sense la cura i la protecció de la seva família. Això va marcar un abans i un després en la seva vida, així que va començar a desenvolupar una personalitat introvertida i una timidesa extrema.
Carles III, el rei que va patir de bullying
Per complir els desitjos del seu pare, un home de caràcter militar, que volia que el seu fill es convertís en un "veritable home", Carles III va ser enviat a estudiar Gordonstoun, una escola al nord d'Escòcia, trencant amb el protocol de ser educat amb un tutor al Palau de Buckingham. En aquest lloc, reconegut per la seva disciplina militar, el nou rei d'Anglaterra va patir de Bullying en mans dels seus companys. Durant la seva estada en aquest lloc, Carles III va indicar que havia estat "la seva sentència a la presó".