Després de diversos mesos d'investigacions i controvèrsies, el judici pel cas d'abús de menors contra el príncep Andreu va ser finalment desestimat, després d'arribar a un milionari acord econòmic amb Virginia Giuffre, la dona que el va demandar per haver abusat d'ella en tres ocasions quan era menor d'edat. Tanmateix, malgrat que aquest cas ja no té rellevància als Estats Units, el cert és que el Regne Unit encara el condemna i no estan d'acord que el fill preferit de la reina continuï ostentant alguns títols honorífics, després d'aquest terrible escàndol.
A causa d'això i per decisió de les autoritats locals, el príncep Andreu va ser desposseït del títol honorífic de la "Llibertat de la Ciutat de York", honor que li va ser lliurat el 1987 després que la reina Isabel II el nomenés duc de York. Aquesta votació es va dur a terme pels regidors de la ciutat de York, que van votar de forma unànime a favor que se'l retirés aquest reconeixement al príncep Andreu. A més, també han afirmat que estan totalment a favor que se li retiri el títol de duc de York en haver estat involucrat amb el magnat Jeffrey Epstein, un famós milionari que mantenia una xarxa de tràfic de menors als Estats Units.
Segons ha transcendit, els Demòcrates Liberals de York, grup majoritari del Consell de la ciutat, van afirmar que van intentar donar a conèixer aquesta decisió al príncep Andreu, però ni el Palau de Buckingham ni el representant del duc no van voler donar declaracions ni conversar amb ells.
El passat 13 de gener de 2022, el Palau de Buckingham va emetre un comunicat oficial on anunciaven que el duc de York seria desposseït dels seus títols nobiliaris, militars i la seva participació en les seves organitzacions benèfiques, a causa de la seva relació amb Epstein i el procés judicial que s'estava duent a terme als Estats Units. "Amb l'aprovació i l'acord de la Reina, les afiliacions militars i els patrocinis reals del duc de York han estat tornats a la Reina. El duc de York continuarà sense assumir cap funció pública i defensarà aquest cas com a ciutadà privat", va escriure el representant de la Casa Reial.
No obstant això, la ciutat de York considera que ell també ha de ser desposseït del seu rang de duc, acabant la seva relació amb la ciutat, però d'acord amb la BBC, aquesta decisió només pot ser presa amb una llei del parlament, que es va utilitzar per última vegada fa més de 100 anys, el 1917.
A statement from Buckingham Palace regarding The Duke of York: pic.twitter.com/OCeSqzCP38
— The Royal Family (@RoyalFamily) January 13, 2022
Les acusacions d'abús de menors per part del príncep Andreu van causar tal commoció en la població britànica, que 152 veterans de guerra de les Forces Navals Britàniques, les Forces Aèries i l'Exèrcit van decidir escriure-li una carta a la reina Isabel II per sol·licitar-li que desposseís al príncep dels seus títols militars, missiva que va ser divulgada públicament pel grup antimonàrquic Republic. Després de llegir aquesta sol·licitud, la reina va accedir a espoliar el seu fill dels seus títols per evitar la molèstia al poble britànic.