Nova polèmica per a Joan Carles I. Recentment ha sortit a la llum la seva relació amb un dels empresaris més importants d'Espanya. Es tracta de José María Ruiz-Mateos, que sempre s'ha apropat a les altes esferes. Sabia perfectament que passos donar per aconseguir el seu objectiu. Una persona molt intel·ligent. Relacionat amb l'Opus Dei i Los Legionarios de Cristo, utilitzant la religió per als seus interessos econòmics. La religió va ser com el seu talismà, li va servir per escalar posicions en l'efervescents món empresarial. I arribo fins i tot a ell, potser una de les persones més complicades a les quals accedir, Joan Carles I.

Dilluns passat Cuatro estrena el documental 'El Xofer de Ruiz-Mateos'. En aquesta sèrie documental parla Víctor de la Cruz, que dona detalls detallats de les finances del de Jerez. Amb les seves paraules deixa clar que era algú més que el seu xofer, es va convertir en la seva persona de confiança. Al documental també compten amb el testimoni d'altres persones de confiança com els seus advocats. Joaquín Yvancos i Javier Sáinz Moreno, membres de l'anomenada 'guerrilla', el grup de confiança de Ruiz-Mateos.

Ruiz Mateos EFE

Al documental es dedica una part a Sa Majestat. Revela curiosos detalls de la relació de l'empresari amb l'emèrit. "El cap tenia relacions amb personalitats de diferents institucions espanyoles, especialment la Casa Reial, a la figura del monarca Joan Carles I. Quan li trucava una figura com Sa Majestat el Rei, jo li passava el telèfon i tenien les seves converses particulars i vaig deduir que hi havia una estreta relació entre ells".

"Ruiz-Mateos anava a veure el Rei tots els dies de San Juan i anava amb un cotxe amb una maleta gran de Loewe plena de bitllets de banc. Podia passar per tots els controls de Palau sense que ningú li detingués, ningú no obrís el capó del cotxe, directe... Un senyor amb una enorme maleta que pogués arribar fins al mateix despatx del Rei era molt sorprenent, havien d'estar tots en el secret que arribava. Ruiz-Mateos li lliurava una maleta i el Rei l'agafava amb les seves dues mans, la tirava i queia just entre les quatre potes, clavada. Ruiz-Mateos deia: 'Quant bàsquet ha practicat per tirar una maleta i que caigui just', va dir Sainz Romero.

Yvancos, una altra persona propera a l'empresari, recorda que "ell confiava que un dels seus grans amics, en qui confiava ja que havia contribuït econòmicament moltes vegades amb grans quantitats de diners, que era el Rei, l'havia d'haver ajudat abans de l'expropiació. Li va demanar 1.000 milions de pessetes per treure Mariano Rubio [exgovernador del banc d'Espanya] i haver evitat el que després va ocórrer".

Ruiz-Mateos es va sentir traït

Ruiz-Mateos devia subornar Joan Carles I per evitar conflictes, no obstant això, no va obtenir res a canvi. Sáinz Romero assegura que "li va lliurar quantitats enormes perquè ell pensava que ser amic del Rei era una protecció, un cert paraigua, li podia fer gestions, li podia evitar coses. I la veritat és que temps després va dir: 'Bé, ha rebut una quantitat enorme de diners meus i després no m'ha facilitat res".

L'empresari l'ajudava amb els temes econòmics. "Sa Majestat té molts problemes de què ocupar-se per estar preocupat dels temes econòmics, d'aquests temes m'ocupo jo. Vostè no es preocupi, preocupi's d'Espanya, de la política, que és molt complicada'. Ell s'oferia i l'altre no li deia que no, en absolut, fins i tot li llançava alguna cosa: 'És que tinc moltes despeses, és que cal veure el que em costa la reina grega...".

Corinna Larsen i Joan Carles I

L'advocat de l'empresari assegura que "havia arribat a un acord amb el Rei que per 1.000 milions de pessetes (uns sis milions d'euros) se li anava a arreglar, el Rei li va dir que sí i li va donar la meitat, 500 milions de pessetes". L'altra meitat se li lliuraria quan l'expropiació de Rumasa es parés. "L'altra meitat, el Rei no va complir i és que a sobre quan Felipe González fa el decret d'expropiació, el Rei el firma. No només no havia complert la seva part del pacte és que a sobre li havia enganyat, li havia bufat 500 milions de pessetes", diu Yvancos.

El seu xofer parla de la reacció de Ruiz-Mateos. "El cap sempre es va sentir traït ja que aquests donatius que ell feia en maletins de Loewe i en bitllets de 5.000 pessetes pensava que eren suficient per obtenir el suport i la confiança de Sa Majestat el Rei. Cosa que després va descobrir que era totalment fals. En el moment de l'expropiació, el Rei ni li agafa el telèfon".