El cantant Julio Iglesias s'ha convertit en trending topic a les xarxes socials per la publicació d'una llista redactada fa gairebé quatre dècades en la qual es revela el nom dels cantants i grups musicals que van ser prohibits a la Unió Soviètica i el motiu que va portar a les autoritats a prendre aquesta decisió. En aquesta llista, la majoria dels noms corresponen a agrupacions relacionades amb el rock i el heavy metal, així que va sorprendre que Julio Iglesias també formés part de la llista de "música no recomanada" que va elaborar l'URSS el 1985.
Els autors d'aquesta llista van crear una espècie de terminologia classificatòria amb què determinaven els motius de la prohibició d'aquesta àmplia llista d'artistes dins del seu territori, incloent algunes frases com a violència, anticomunisme, sexe, religió i neofeixisme per descriure els motius d'aquesta censura, sent el de "neofeixistes" el que li van assignar a Julio Iglesias. D'acord amb el llistat, el cantant espanyol més famós de tots els temps llançava missatges neofeixistes amb les seves cançons, compartint aquest mateix motiu amb la banda AC/DC, que també va ser vetada sota les mateixes circumstàncies.
Aquest llistat va ser redactat pel Komsomol, organització juvenil del Partit Comunista, el 1985, sis anys abans de la dissolució de la Unió Soviètica sota el mandat de Mijaíl Gorbachov. Aquesta llista va ser publicada al llibre 'Everything Was Forever, Until It Was No More: The Last Soviet Generation' (Tot era per sempre, fins que va deixar de ser-ho: L'última generació soviètica'), publicat pel catedràtic de Berkeley, expert en ideologies, Alexei Yurchark. Després de la dissolució de l'URSS, aquest tipus de censures i repressió va quedar enrere, de manera que els artistes van poder tornar a presentar-se a terra rus i les seves cançons van tornar a estar permeses en les emissores de ràdio.
De Julio Iglesias a Iron Maiden
Pot resultar bastant curiós que Julio Iglesias hagi estat l'únic espanyol d'aquesta llista en la qual dominaven agrupacions de rock i metall dels Estats Units, país que sempre va mantenir una relació molt tensa amb la Unió Soviètica i posteriorment amb Rússia. Algunes de les bandes que també van ser prohibides en aquell moment van ser les següents: Sex Pistols, Scorpions i Village People, agrupacions musicals acusades de fer apologia de la "violència", Iron Maiden i Black Sabbath per "violència i obscurantisme religiós", AC/DC i Kiss per "neofeixisme i violència", The Ramones i Depeche Mode per "punk i violència", Donna Summer per "erotisme", Tina Turner per "sexe" i Canned Heat "per fomentar l'homosexualitat".
Amb algunes bandes van ser molt més enllà i els van vetar específicament per fer "propaganda antisoviètica", com és el cas de Van Halen, i per haver mostrat una imatge distorsionada de "la política exterior de la Unió Soviètica, especialment a l'Afganistan", pel que van vetar a Pink Floyd. De fet, aquesta mateixa llista va ser publicada el 2018 pel rocker Alice Cooper, qui va compartir que la seva música havia estat prohibida a l'URSS en fer referència a la "violència" i al "vandalisme".