Grans artistes de la música llatina de la talla de Julio Iglesias, Daddy Yankee, Anuel AA, Prince Royce i Don Omar, entre molts d'altres, han estat víctimes del robatori de 'royalties' més gran a YouTube des que es va crear la plataforma de vídeos online el 2005. Dos homes de Phoenix, que ja han passat a la història, els haurien estafat un total de 23 milions de dòlars.

Segons informa 'Billboard', els lladres, José 'Chenel' Medina Terán i Webster Batista, van crear una empresa de mitjans anomenada MediaMuv amb la que van afirmar tenir més de 50.000 drets d'autor de cançons i composicions d'aquests cantants. Perquè l'empresa d'aquests dos lladres pogués reclamar aquests drets d'autor i cobrar regalies a través del sistema d'identificació de contingut de YouTube, l'empresa fraudulenta es va associar amb AdRev, una empresa externa que té accés al CMS de YouTube i les eines d'identificació de contingut, i que ajuda als artistes a administrar els seus drets d'autor digitals.

Julio Iglesias EFE
Julio Iglesias EFE

Així van enganyar a YouTube i a centenars de cantants

Aquesta empresa va crear diversos documents falsos per poder demostrar a AdRev la propietat de la música que es reclamava. Gràcies a això MediaMuv podia cobrar els 'royalties' de les cançons per drets d'autor, però a més els fundadors de l'empresa van tenir accés directe al CMS de YouTube perquè poguessin reclamar els drets d'autor còmodament, ells mateixos.

Cap dels cantants que van ser estafats no es van adonar de l'engany. Estaven perdent milions de dòlars. Va ser el representant del porto-riqueny Anuel AA que va descobrir l'estafa quan va ser alertat per Billboard. Tanmateix, després d'un temps, l'IRS, la Hisenda nord-americana, no li quadraven els comptes d'aquests dos lladres i va començar una investigació. El seu radical canvi de vida va fer saltar totes les alarmes. Es van comprar cases d'elevat cost, cotxes esportius de luxe i joies de milers de zeros.

https://www.youtube.com/watch?v=Ub1qVcG57rw

En el dia d'avui Webster Batista s'ha declarat culpable, mentre que el seu company, Medina Terán està pendent de judici. Ambdós empresaris han demostrat que no és necessari ser una ment brillant per robar els drets d'autor als artistes i cobrar els 'royalties'. Sembla ser que aquest tipus d'estafes són més comunes del que sembla. Els professionals de la música que treballen en la gestió de drets digitals s'han trobat amb més d'una. Encara que diuen que la manera d'actuar de Teran i Batista "va ser particularment descarada, tant per les desenes de milions de dòlars que l'IRS diu que van robar d'artistes llatins i la forma que ho van fer".

https://www.youtube.com/watch?v=gskt39Agq2E

"Era gairebé impossible per a nosaltres saber que ens havien robat", diu Edgar Rueda, mànager de les bandes llatines Samuray, Celso Piña i Los Chicos de Barrio. Van perdre l'accés al CMS i no tenien control dels guanys reals. "MediaMuv li va robar uns 65.000 dòlars a Samuraï, però ni tan sols sabíem que existien aquests diners".

Ara per ara YouTube guarda absolut silenci, mentre que AdRev ha emès un comunicat en què assegura que ha "cooperat completament amb la investigació sobre aquest assumpte realitzada per l'IRS i l'oficina del Fiscal Federal del Districte d'Arizona com s'estableix en l'acusació. Aquest assumpte està en curs, segueixen pendents la sentència de Webster Batista Fernández i el judici de José Medina Terán. Els empleats de AdRev poden ser anomenats com a testimonis en el judici o la sentència. Com a tal, AdRev no comentarà públicament cap fet relacionat amb l'acusació fins a la conclusió de l'assumpte penal".