La migració europea cap a Amèrica al segle XVIII va ser molt significativa per a l'avenç econòmic i l'aparició d'empreses de diferents rubros que van realitzar valuoses aportacions a la cultura i economia del continent. Un alemany que sens dubte va fer història a l'altre costat de l'atlàntic és Levi Strauss, que es va fer ric i va conrear una gran fortuna venent pantalons jeans als cercadors d'or als Estats Units.

Levi Strauss

Levi Strauss

Levi Strauss va ser un comerciant jueu de tèxtil que vivia a San Francisco, i que per satisfer les necessitats dels rudes miners en els camps d'or de Califòrnia van dissenyar uns pantalons amb tela de mezclilla amb costures reforçades ideals per treballar la mineria, i que gairebé 150 anys després ha evolucionat com una peça de vestir mundialment reconeguda i bàsica a qualsevol vestuari, tant per a homes com per a dones.

L'alemany jueu era el menor de set germans que van migrar a EE.UU i van establir un negoci familiar tèxtil a Nova York. El 1853 van establir una sucursal de l'empresa a San Francisco i els va ser molt bé, tant que Levi Strauss va aconseguir obrir una altra seu més gran a Battery Street. Però va ser el 1872 quan el jove emprenedor rep una carta d'un dels seus clients, un sastre de Nevada anomenat Jacob Davis, que li explica que els seus clients (miners i ranxers) li demanaven pantalons amb més resistència i ell havia desenvolupat un procés per reforçar la costures.

Levi Strauss i el lloc on es va donar origen als pantalons texans|vaquers

Levi Strauss i el lloc on es va donar origen als pantalons vaquers

Jacob Davis no podia permetre's els 81 dòlars necessaris per sol·licitar una patent per al seu procés de reblada, així que li va preguntar a Strauss si pagaria la quota i compartiria la patent. Strauss va portar Davis a San Francisco per supervisar la fabricació de pantalons.

El 20 de maig de 1873, la companyia Levi Strauss & Co. aconsegueix juntament amb Davis la patent per crear el vaquer blau amb rebladures. Així va néixer el jean reblat que ràpidament va desenvolupar una gran reputació per la seva qualitat i resistència al treball rude. La societat d'ambdós homes es va convertir en un èxit fins als nostres dies.

Uns mesos més tard es produeix una forta recessió econòmica als Estats Units anomenada 'Long Depression'. Durant aquests anys, els salaris van baixar de forma significativa, empobrint les condicions laborals de la classe obrera, tant a Amèrica com a Europa. Tanmateix, el negoci de Levi Strauss va continuar creixent amb el disseny dels anomenats 'waist overalls' que es posaven a sobre de la roba. Anys més tard aquesta peça va passar a dir-se el 501® Jean, la peça de vestir més utilitzada de la història.

Els pantalons més utilitzats de la història

Els pantalons més utilitzats de la història

L'any 1999 la revista Time va catalogar aquesta peça com la més influent del segle XX donant-li el lloc d'icona tèxtil per a la història de la moda dels Estats Units. La versatilitat del Jean ha permès la seva adaptació a estils com a pop, clàssic, hippy, fins a tornar-se una peça hit de la moda actual. L'any 2019 la firma nord-americana va tornar a la bossa després de més de 34 anys fora del parquet. L'empresa va anunciar aquell any guanys nets de 175 milions de dòlars en els sis primers mesos. 148 anys després Levi Strauss continua marcant la història dels pantalons al món.