La pel·lícula de 'Barbie', protagonitzada per Margot Robbie i Ryan Gosling, ha arribat a la gran pantalla no només per sorprendre'ns amb el seu acolorit món i un evident enfocament feminista, sinó també per generar controvèrsia amb la seva enginyosa crítica al patriarcat. En un gir inesperat, el film dona llum sobre el masclisme arrelat en la societat, i no tem assenyalar directament una figura emblemàtica de Hollywood: Sylvester Stallone.
En un lloc anomenat Barbieland, les dones regnen en tots els aspectes, des de la política fins a la ciència. Però quan Barbie i Ken creuen al món real, la pel·lícula dona una mirada mordaç a com els homes poden percebre el poder i el rol tradicional de gènere. Mentre el personatge de Margot Robbie queda commocionada per la crua realitat, el Ken de Ryan Gosling se sent inexplicablement atret per la noció del patriarcat, per la qual cosa decideix que a Barbieland cal implantar un sistema en el qual mani ell, i per a això es posa les piles buscant inspiració en llibres, imatges i pel·lis del món de fora. Aquest contrast no només serveix com a font de comèdia, sinó que també és una crítica satírica a les actituds masclistes arrelades en la societat, segons va revelar un article publicat per la revista 'Esquire'.
Ken: del "Anem, Barbie!" al "Visca el Patriarcat!"
La pel·lícula subratlla que, des de la perspectiva simplista de Ken, Sylvester Stallone és el rei de la selva en el que al masclisme es refereix, un autèntic 'mascle alfa', per la qual cosa decideix apropiar-se de l'abric de pell que Stallone lluïa als anys vuitanta per utilitzar-los com un símbol del patriarcat en la seva màxima expressió. Aquesta al·lusió jocosa porta a col·lació com la cultura popular pot modelar percepcions i estereotips de gènere. Aquesta elecció, encara que còmica, es dirigeix al cor dels estereotips de gènere d'aquella època. Stallone, una icona de la masculinitat d'aquesta era, es converteix així en un símbol satíric de les idees retrògrades que la pel·lícula critica .Aquesta audaç i astuta referència no és un atac personal a Stallone ni a les seves pel·lícules icòniques, com 'Rocky' i 'Rambo', sinó una crítica lúdica a com la cultura popular ha influït en la concepció de la masculinitat.
Del còmic al crític: traient a la llum el masclisme quotidià
La pel·lícula no s'atura a la superfície, sinó que s'endinsa en les arrels del masclisme, destacant les accions i actituds que han perpetuat aquests estereotips. Des d'explicar informàtica a una dona com si fos un concepte incomprensible fins a cantar-li incòmodament una cançó durant minuts interminables, 'Barbie' ressalta les conductes que han estat durant molt temps motiu de crítica en la lluita per la igualtat de gènere
Encara que pot resultar provocador, 'Barbie' ha aconseguit l'impensable en plantar-li cara a la societat amb la seva mirada despreocupada però afilada sobre el patriarcat. El film s'aventura audaçment a desafiar les expectatives i estereotips arrelats en la societat, fins i tot a través de referències humorístiques a figures icòniques com Sylvester Stallone.