Carles III ha fet història en convertir-se en el primer rei que ven un dels seus quadres. No és cap secret que les membres de diverses monarquies del món senten una gran afinitat pel món de les Belles Arts, no obstant això, el nou monarca britànic ha volgut portar la seva passió una mica més enllà en aconseguir que un quadre pintat per ell mateix multipliqués el seu preu inicial per 10 en una subhasta d'art.
El quadre per si mateix és un paisatge del Castell de Balmoral, lloc que s'ha convertit en una locació històrica per a la Família Reial, ja que en una de les seves habitacions va morir la reina Isabel II el mes de setembre passat. En aquest cas, l'estampa que ha estat subhastada és una còpia d'un quadre original pintat el 2001, quan Carles III era encara príncep de Gal·les, i es tracta de la número 18 d'una tirada limitada de 100 reproduccions. Malgrat ser una còpia, cada reimpressió compta amb un certificat d'autenticitat i està firmat a llapis per l'actual monarca britànic. Aquesta litografia està impresa en un tipus de paper fabricat en St Cuthberts's Mill, a Somerset, i compta amb una marca d'aigua especial.
D'acord amb algunes fonts, els encarregats de la casa de subhastes Bonhams, responsables de la licitació online, van calcular que el valor d'aquesta estampa seria d'unes 400 o 600 lliures esterlines. Tanmateix, sobtadament va sorgir un col·leccionista britànic que ha fet una licitació de 5.737 lliures, uns 6.576 euros. Aquesta acció va deixar amb la boca oberta als encarregats d'aquesta subhasta, els qui es van mostrar gratament sorprès per la quantitat d'ofertes que van rebre per aquesta reproducció autenticada d'una pintura en aquarel·la de Carles III.
Què diu el certificat d'autenticitat d'aquesta obra del rei Carles III?
Segons els encarregats de la subhasta, al certificat d'autenticitat de la litografia es pot llegir el següent: "Com a tema de pintura, planteja molts desafiaments artístics, sobretot per la complexitat del seu disseny i les moltes torres, torretes i ornaments. Aquesta imatge revela la fascinació de Sa Altesa Real el Príncep de Gal·les per l'entorn del castell i el seu sentit del lloc. Relaciona l'horitzó de l'edifici amb el ritme dels arbres i les muntanyes, i contrasta la teatralitat del fet per l'home amb l'emoció i el drama de la naturalesa".
Per la seva part, Hamish Wilson, curador de Bonhams, creu que aquest increment en el seu valor es deu que l'escena que va representar el nou sobirà britànic correspon al Castell de Balmoral, lloc preferit de la morta reina Isabel II i on va donar el seu últim adeu. "Aquest encantador gravat combina la passió del Rei per la pintura i el seu profund afecte per Escòcia. Va adquirir una ressonància i un atractiu especial, a causa dels esdeveniments recents i no em sorprèn que hi hagi hagut una oferta tan entusiasta ni que hagi excedit tant la seva estimació", va afirmar el curador de la casa de subhastes escocesa.