Amb Eurovisió 2023 cada vegada més a prop, Blanca Paloma ja s'ha erigit en la digna successora de Chanel després que aquesta última aconseguís el millor lloc dels últims 27 anys per a Espanya en el certamen de cançons més famós del món. Ho farà amb l'aflamencat tema Eaea i amb una escenografia que promet ser d'infart, seguint l'empremta de molts altres artistes que han passat pel concurs en el passat. Alguns amb més glòria que pena i altres amb més pena que glòria, anar a Eurovisió com a representant d'algun país no deixa de ser una oportunitat gegantina quant a projecció professional. I és que segur que no sabies que molts artistes consagrats també han estat vinculats al festival. Aquí repassem els més destacats.

🔴 Eurovisió 2023, DIRECTE | Última hora de la Gran Final i Blanca Paloma
 

🌟 Eurovisió 2023: dates, cançons, on veure i favorits de les apostes per guanyar el festival
 

▶️ Cançons d'Eurovisió 2023: descobreix la proposta de cada país participant
 

7 artistes reconeguts que no sabies que van anar a Eurovisió

Parlar dels orígens del certamen ens remet directament a l'any 1956 i un context de postguerra en el qual les cançons prometien tornar a agermanar a les nacions europees. Des d'aleshores ha passat ja molt temps, cosa que significa, també, que la xifra d'artistes —siguin formacions musicals en grup o senzillament cantants en solitari— que en algun moment han agafat el passaport fins a la qual fos designada ciutat seu per la UER en cada edició ascendeix a l'inimaginable. Sabies que molts d'ells van utilitzar la plataforma d'Eurovisió per arribar fins al més alt? O que altres de reputats intèrprets es van servir del concurs per tornar a l'imaginari col·lectiu? A continuació, repassem 7 d'aquestes veus que potser no recordaves com a part de l'univers eurovisiu.

@elnacionalcat 🔵🎤 5 artistes que no sabies que van anar a Eurovisió▶️ L'@adrixnmonterrubio repassa 5 d'aquestes veus que potser no recordaves com a part de l'univers eurovisiuQuina és l'actuació més mítica que recordes?#ElNacionalcat #Eurovisió #Eurovisió2023 #eurovisionsongcontest2023 #esc #contingutencatalà #tiktokcat ♬ original sound - El Nacional.cat

🎶 Així van les apostes d'Eurovisió 2023: és Blanca Paloma entre els favorits?
 

1. ABBA

Encara que es pugui sobreentendre com a menester de coneixement general, encara hi ha moltes persones que no tenen ni idea de què l'arxiconegut grup que va servir de banda sonora al mític musical Mamma Mia! va tenir el seu 'boom' particular després de representar Suècia al festival de 1974. Ho van fer renunciant a la seva llengua materna amb el tema en anglès Waterloo, cosa que els va portar a guanyar el festival amb un total de 24 punts i sent aquesta la primera de la llarga llista de triomfs suecs en el concurs.

2. Bonnie Tyler

Corria l'any 2013 quan l'artista que va posar veu a cançons tan d'avui i de sempre com Total Eclipse of the Heart i Holding Out for a Hero reapareixia a les pantalles d'Europa com a representant del Regne Unit en Eurovisió. Als seus 61 anys, Bonnie Tyler va pujar l'escenari del Malmö Arena per interpretar Believe In Me. Per desgràcia, la sort no va córrer del seu costat aquella nit i va acabar en la 19a posició d'entre els 26 participants de la Gran Final. "He gaudit molt de la meva experiència", sentencio de la mateixa manera Tyler després de conèixer-se els resultats malgrat poder haver decebut amb el seu lloc a la taula de resultats.

3. Céline Dion

Com? Que Céline Dion va estar en Eurovisió? Així és, i no només això: va sortir vencedora. Va ser l'any 1988 i amb la cançó en francès Ne partez pas sans moi quan la prodigiosa veu de l'artista canadenca va aconseguir el triomf per a Suïssa al festival celebrat a Dublín. Aquest tema no és ni de lluny dels més coneguts de la seva carrera i molt poques vegades, per no dir pràcticament mai, se l'ha pogut veure cantant-lo de nou. Així i tot, va servir per com a punt de partida d'una carrera musical meteòrica que ens deixa per al record cançons tan emotives com My Heart Will Go On o All By Myself. Com a dada curiosa: el 2002, Dion va reconèixer que quan va ser seleccionada per concursar en el certamen ni tan sols sabia de què es tractava.

🗳️ Com votar en Eurovisió 2023: tot el que necessites saber
 

4. Domenico Modugno

Pot ser que el seu nom no et soni massa, però aquest cantant italià és l'encarregat que més d'una vegada hagis taral·lejat això de Volare... Cantare... Nel blu dipinto di blu. Guanyador de l'històric Festival de San Remo, Domenico Modugno es va convertir en el representant d'Itàlia en Eurovisió aquell mateix any i va aconseguir el tercer lloc. Malgrat no guanyar, la cançó va assolir tal èxit que la van versionar artistes de la talla de Frank Sinatra, Luciano Pavarotti o Andrea Bocelli i va ser el primer italià a guanyar el Grammy a la Millor Cançó de l'Any i al Millor Enregistrament.

5. t.A.T.u.

Recordes la cançó que repetia allò d'All the things she said? El duo t.A.T.u., format per Lena Katina i Yulia Volkova la va popularitzar el 2002, i només un any després i en ple auge del seu èxit comercial es van convertir també en representants de Rússia a Eurovisió. Ho van fer amb Ne ver', ne boysia — "No creus, no tems", en català— i, malgrat que partien com a favorites de l'edició, van haver de conformar-se amb 164 punts i el tercer lloc. Amb més de vuit milions de discos venuts, les intèrprets van prendre camins separats el 2011 i només el 2014 es van tornar a reunir per a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics d'Hivern.

6. Katrina & The Waves

Després de degustar les mels de l'èxit dins de la indústria musical gràcies a temes com Walking On Sunshine i en un moment molt prolífic per al grup, la formació capitanejada per Katrina Leskanich va apostar per aventurar-se en un nou repte: representar el Regne Unit al Festival de la Cançó d'Eurovisió de 1997. I no els va ser res, però que gens malament. Love Shine a Light, la cançó elegida per ser l'emblema britànic d'aquella temporada, va quedar en primera posició i batent el rècord de més vots collits fins aquell moment amb 277 punts acumulats al marcador.

7. Olivia Newton-John

Tanquem llista amb una de les cares més afables del cinema i la música anglesa. Olivia Newton-John, la nostra estimadíssima Sandy a Grease, intèrpret de temes com Hopelessly Devoted to You i Physical i tota una pionera a la publicació de videoclips, també va ser a Eurovisió i va coincidir en edició amb ABBA. La cançó escollida per representar al Regne Unit el 1974 va ser Long Live Love, composta per Valerie Avon i Harold Spiro, va quedar en quarta posició amb 14 punts per sota de Suècia, Itàlia i els Països Baixos, i empatada amb les propostes de Luxemburg i Mònaco.

🕊️ Qui és Blanca Paloma, la nova representant d'Espanya en Eurovisió 2023