"Tenim tan poques bones notícies en matèria repressiva...". Pilar Rahola comença el seu Paraula de Rahola d'aquest divendres recordant que molt de tant en tant, com ara, arriba alguna bona notícia que paga la pena destacar. Han estat absolts els 9 joves coneguts com 'Els 9 de Lledoners', "que han estat més de tres anys de la seva vida amb l'espasa de Dàmocles de poder ser enviats cinc anys a la presó per unes protestes".
Els tres acusats que quedaven dels nou de Lledoners pendents de sentència han quedat absolts. Se'ls acusava de desordres públics i lesions lleus pels incidents que hi va haver durant el trasllat dels presos polítics a Madrid, el febrer del 2019, per ser jutjats al Tribunal Suprem.
El primer dia del judici la Fiscalia va retirar les acusacions de desordres públics contra 6 dels 9 de Lledoners. El Ministeri Públic va rebaixar, a més, el delicte de lesions a un delicte lleu, tot i que continuava mantenint el delicte d'atemptat contra l'autoritat. Durant les conclusions finals el jutge va absoldre sis dels acusats davant la retirada de les acusacions per part de la Fiscalia. Avui, la resta, han quedat absolts.
— Josep Rosell i Fossas (@FossasJosep) November 19, 2021
Ara bé, que el llegir no ens faci perdre l'escriure. Perquè tot i el final positiu de la resolució, l'escriptora avisa que es plantegen dues reflexions "severes". La primera, "la repressió de l'estat espanyol contra l'independentisme no s'atura, i a més a més, imposa dos càstigs: un, la sentència inculpatòria, de la que coneixem molts casos, i l'altre, el mateix procés de tres anys".
Tres anys amb el neguit de què passaria amb ells, "que hipotecava el seu futur i el seu present. Crea una angoixa personal i familiar terrible. És una autèntica tortura". Rahola, indignada per aquest doble càstig del qual després, quan s'absolen els independentistes com els 9 de Lledoners, "ningú assumeix la seva responsabilitat".
Rahola constata com l'estat, amb tots els seus estaments, "tribunals de comptes, jutjats, Fiscalia... va mantenint la roda repressiva sense cap aturador". Però el cas del que parlem convida també, segons ella, a una reflexió crítica sobre el paper dels Mossos i la Generalitat durant aquests tres anys.
Que diu la jutgessa de Manresa que els ha absolt, respecte a l'atestat dels Mossos? Rahola remarca les contundents paraules de la magistrada, que deia: "Com es pot asseverar que unes persones identificades una hora i mitja abans, entre un grup d'una vintena, amb una intervenció d'aproximadament deu minuts, de nit, i en una zona escassament il·luminada, com han recalcat els agents, són les mateixes que es troben entre un grup de 250 persones sense cap mena de dubtes?".
La Generalitat va mantenir les inculpacions "tot i que no s'aguantava per enlloc, no només per accions violentes... per desordre públic!". Pregunta directa als advocats i al Govern: "Però quina pau social s'estava alterant? El Govern, primer de Junts i ERC i després d'ERC i Junts han contribuït al patiment d'aquests joves". Per Rahola, ni autocrítica ni mea culpa per part del Govern.
Per no parlar que algun dia caldrà demanar explicacions als Mossos, "o sempre sortiran impunes? Poden fer atestats falsos? Aquesta vegada no només ha estat la repressió espanyola. També ha estat la catalana. Diguem-ho alt i críticament i no ho tornem a repetir":