La gran majoria de barcelonins i barcelonines coneixem Ada Colau des de 2009. En aquells anys va formar part de la creació de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Una entitat que es va guanyar la simpatia de bona part de la ciutadania. La Colau parlava molt bé, valenta, compromesa, fins i tot oferint espectacle. Com? Disfressada de superheroina, amb una capa i un antifaç, lluitant contra voltors i especuladors, defensant els menys afavorits. Aquella etapa va marcar el seu ascens al poder. Va crear Guanyem Barcelona, que després es convertiria en Barcelona en Comú, partit amb el que va guanyar les eleccions de 2015. Es va convertir en batllessa de la ciutat. Tothom aplaudia, tothom li tenia moltes esperances. Tot havia de canviar. A millor, clar. Llàstima que la realitat no acompanyi aquest relat, si més no per a molts veïns i veïnes.
Sí, ho sabem. Malgrat haver despertat moltes antipaties, l'Ada segueix sent alcaldessa. Va retenir el càrrec el 2019 tot i perdre a les urnes contra Ernest Maragall, d'ERC. Els pactes la van salvar. Un de molt polèmic amb aquells dels que renegava en públic: Manuel Valls i la marca blanca de Ciudadanos. Una aliança antiindepe amb l'unionisme més recalcitrant i paracaigudista: no sembla la millor targeta de visita d'una campiona del progressisme, però els seus votants són els que l'hauran de jutjar. Els que no la voten tenen clara la seva opinió, un sentiment alimentat amb episodis i polèmiques diverses. L'última, la que va protagonitzar a la Universitat Pompeu Fabra en un acte amb estudiants de periodisme. Una d'elles li va preguntar per la roba que duia, però no pas per tafaneria: és part de la seva recerca, li interessa la relació entre política i moda. I clar, com que l'alcaldessa ha canviat tant de forma de vestir des que ocupés el despatx principal de Sant Jaume, la qüestió era pertinent. No així l'enuig de la Colau, que la va despatxar de males maneres.
Les formes de Colau contra una estudiant de periodisme que li demanava per la seva forma de vestir
Colau va dir: "Em sap greu que una dona em pregunti per la meva manera de vestir i no ho respondré. Preguntar sobre com em vesteixo i categoritzar com em vesteixo, està fora de lloc. Em vesteixo com em dona la gana, bàsicament". L'estudiant va quedar sobrepassada per la tensa situació. No s'ho mereixia. L'alcaldessa es va disculpar posteriorment, sí, però el que quedarà per sempre és aquest rampell taxatiu i exagerat d'algú que, suposadament, representa el diàleg i tantes coses més. Doncs bé: aquell incident encara belluga per a una periodista i tertuliana de TV3 per a la que la relació entre la política i la moda ho és tot. És el seu camp d'acció favorit, la seva especialitat: parlem de Patrycia Centeno, a la que sempre llegim i escoltem amb atenció.
Patrycia Centeno, experta en política i moda, li torna la pilota a l'alcaldessa
Centeno recupera un vídeo del Tik Tok de l'alcaldessa (sí, Tik Tok, un espai molt més amable que Twitter) del passat mes de setembre des del Saló de Cent de l'Ajuntament. Ho fa perquè la batllessa que no vol parlar de quines peces de roba porta a la seva indumentària parla precisament d'això, de vestuari. Bé, de complements com la banda vermella que utilitzen els regidors per casar els ciutadans. Un vídeo, miracle!, en català (amb subtítols en castellà) , en el que diu això: "He descobert, quan vaig començar a ser alcaldessa, que m'agrada molt casar. No m'ho hauria imaginat mai però és una de les coses més boniques que fem a l'Ajuntament". Autobombo: casa't amb Ada Colau, mai no ho oblidaràs. La Patrycia fica el dit a la nafra: "Luego no le preguntéis por el significado de la banda roja ni para qué o cuándo se la pone que se enfada". Touché.
Amb Colau es pot parlar de tot, però amb una condició: que li vingui de gust. Si no és així, has begut oli.