Nit d'estrena a TV3 amb la nova sèrie d'Aina Clotet, 'Això no és Suècia'. Quan diem que és seva, és que ho és des de molts punts de vista. No només és la protagonista, també n'és la seva creadora i directora. Com un fill o una filla, ni més ni menys. De fet, el seu marit, el també actor Marcel Borràs, fa de coprotagonista. El seu paper és gens impostat, de parella de l'Aina i pare de les criatures que tenen en comú. Hi ha molta càrrega personal a la sèrie, també molta cura i treball. El resultat, en termes d'audiència, són molt positius: líder amb un 20% i prop de 420.000 espectadors. Ha deixat un bon regust, tot i que de paladars n'hi ha de molts tipus. Hi ha qui s'ha emprenyat o, directament, ha tancat la tele. I el motiu és un problema recurrent: l'ús del català.
Clotet i companyia porten 5 anys de feina per arribar a aquest moment, el de la gran estrena a Televisió de Catalunya. El finançament del projecte, complex i ambiciós, ha requerit picar moltes portes per poder estirar el pressupost. Hi ha diners de TVE, de l'Institut Català d'Empreses Culturals i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Hi ha certa barreja, cosa que té el seu reflex a l'apartat idiomàtic. Català, anglès, suec i també castellà. Tanmateix, l'únic idioma que surt perdent és el de sempre. Una vegada més sembla quedar supeditat al castellà. I això no agrada.

Les queixes van en diferents sentits: per una banda, es castellanitzen expressions col·loquials i quotidianes. També es posa en pràctica un dels costums més arrelats a la nostra societat, com això de canviar automàticament quan algú és castellanoparlant. El català, subjugat. I el que, segons el parer de molts espectadors, és més greu: que es faci a TV3, el principal mitjà de comunicació que ha de vetllar per la supervivència i la (bona) salut de l'idioma. Com sempre, l'argumentació és que la sèrie vol reflectir la realitat que ens envolta, donar-li versemblança a la trama. Potser és això el més trist de tot: s'assimila la desfeta per exigències del guió.
⭐️Avui, a les 22.05 s'estrena el primer capítol d'"Això no és Suècia" a TV3 i a la plataforma @som3cat. Narra, en clau de comèdia dramàtica, la contradicció en la qual es troba una parella de pares joves a l'hora de protegir als seus fills dels perills de la vida. La sèrie ha… pic.twitter.com/F6eJUOZGmD
— 3Cat Corporatiu (@3CatCorporatiu) November 27, 2023
Les crítiques dels internautes són, en alguns casos, contundents i indignades: "Quina puta mania". El tema de la llengua és sensible i més a la cadena pública. Tenim molt recent el xup-xup al voltant de Laura Escanes, i encara frescos a la memòria els nyaps comesos a 'Cites 3.0'. Bé, de fet l'historial és llarg. Sembla que aquesta guerra està perduda. Esperem que no, però.
Ja hi som! La puta mania de #TVE3 de voler reflectir la realitat lingüística del país en comptes de servir de model per aprendre català. No en tinc prou d'afartar-me de sentir castellà al carrer que encara l'he de sentir a casa? Això no és Suècia ni ho serà mai, plego i tanco.
— Montserrat Junqué (@xanxoia) November 27, 2023
Tenia entès que @som3cat havia de servir per aprendre català. “Això no és Suècia”… és una autonomia espanyola bilingüe.
— Francesc Sabater ||★|| (@Sesksamar7) November 27, 2023
Això no és Suècia, @som3cat, primeres escena, un 'pues' i un 'txutxes'; si els mitjans han de ser model no sé pas quin model estem oferint des dels mitjans públics. Jasabem que són molts vius al carrer però també ho era 'buson' i altres i bé que vam avançar gràcies sl model...
— Recondita Armonia. GOI (@bestia_Miquela) November 27, 2023
A la nova sèrie "Això no és Suècia" ensenyen que als castellanoparlants els has de parlar en castellà en lloc de mantenir el català per tal que l'aprenguin. Això a TV3. Anem llestos.
— Miquel Pagès (@quelpages) November 28, 2023
Ahir vaig començar a veure "Això no és Suècia" amb l'@ainaclotet i em va sobtar un fet curiós, que fa uns anys no passava a @som3cat.
— Lídia LliberCat ☆ミ🏵️🍀💦🎈 (@llibertatcolors) November 28, 2023
És una sèrie catalana on es parla català i d'altres llengües i on tothom s'entén, però les úniques persones que abandonen el seu idioma qui són?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!