El programa Quanta guerra! està sent l'única estrena que és un veritable èxit de la nova temporada de TV3. La nova direcció de la cadena ha mantingut tota la graella de Vicent Sanchis excepte tres retocs: carregar-se l'APM de les nits i enviar-lo al migdia, permutar Melero i Planta baixa i substituir FAQS per Col·lapse. La resta són els èxits de sempre, El foraster, Polònia o Com si fos ahir. En canvi els dimecres un programa divulgatiu de la Guerra Civil espanyola està sent una bomba. L'últim programa un increïble 21,1% i 420 mil espectadors, programa més vist de la franja i del dia, Telenotícies a banda. Gran èxit d'El Terrat/Mediapro i bona tria amb Eloi Vila. Un presentador que sense voler voler ser protagonista, sense atacs d'estrellitis, discretament, fa brillar tots els convidats, Al cotxe! o ara a Quanta guerra! (per què sempre títols amb un signe d'exclamació?!). Aquest tipus de presentador no causa rebuig i sí funciona. I tria convidats d'èxit assegurat i amics de la productora, Andreu Buenafuente o Albert Om.
Albert Om va debutar a TV3 de la mà d'El Terrat, com el cosí de Taradell de Toni Soler a Malalts de tele. Era l'any 1999. Albert Om és ara una celebrity catalana i té discurs. I una història amb la Guerra Civil, el seu avi va lluitar a La batalla de Balaguer i va morir quan tenia 31 anys. Albert Om a la seva taula de RAC1: "Això és tot el que els set nets de l'avi tenim d'ell: cartes i fotos. Era Josep Ferrer Codina. Havia fet la mili l'any 27 i quan el criden a la guerra tenia la vida muntada el criden, era molt inexpert". Està desaparegut, no el van trobar mai, potser mal enterrat en una fossa.
El moment més emotiu ve al final, quan Eloi Vila aconsegueix allò que millor fa: fer plorar el convidat. Ho fa sempre en les entrevistes d' Al cotxe: fent-los parlar de l'exmarit, del pare mort o d'alguna malaltia. I tots ploren. Albert Om ho va fer, quan envien el paquet de les coses de l'avi a la seva família, amb aquestes paraules: "A la meva mare li feia molta por que el seu pare no hagués mort a l'acte. M'ha impressionat molt. La mare es temia que el seu pare hagués tingut temps de pensar en elles, la dona i la filla, l'àvia i la meva mare, pensar en els anys que havien de venir sense ell". I s'asseca les llàgrimes. El realitzador, un clàssic de la casa, Leo Díaz Canadell, hi posa una música de piano de fons i els espectadors ploren a casa. Bingo. 21% de share. Descomunal.
A Om li hauria fet il·lusió que la iaia hagués trobat els ossos i els pogués haver enterrat. Un drama que viuen moltes famílies catalanes. Un programa autèntic que arriba al moll de l'os. I Albert Om s'hi presta amb una generositat descomunal. Els entrevistadors acostumen a ser mals entrevistats. Om no. Eloi Vila ja va co-presentar amb Carles Costa el programa Trinxeres, molt similar però sense VIPS convidats, i Costa és el primer fan d'aquesta seqüela inconfessada:
TV3 té la fórmula de l'èxit, un programa amb un presentador estimat, habitualment home, que no es fica en polèmiques, sigui Roger de Gràcia, Joan Maria Pou. Quim Masferrer o Eloi Vila, recorrent Catalunya ensenyant històries, si pot ser al costat d'un VIP. Caçadors de paraules, El foraster, Batalla monumental, Cases d'algú, Quanta guerra!... Sempre és el mateix programa. I funciona.