És el xef espanyol més mediàtic, amb permís de Karlos Arguiñano. El madrileny Alberto Chicote, geni i figura als fogons i a la televisió. Perdó, 'figurín': Ha perdut 40 quilos en tres anys, gràcies a la dieta, l'alimentació saludable, a fer exercici i a un ritme de vida absolutament hiperactiu. Comparar fotografies antigues del cuiner i veure'l a l'actualitat encara esgarrifa (positivament) en termes estrictament visuals, tot i que la transformació corporal va venir amb sorpresa: durant un control rutinari, li van diagnosticar diabetis. Ja la patia la seva mare, tot i que la senyora ho porta amb disciplina i gaudeix de molt bona salut, però trobar-se de cop amb la malaltia i en primeríssima persona li va fer endinsar-se completament a la problemàtica. I el que va trobar va ser el desconeixement general de la societat al voltant d'aquest problema, fins i tot el dels mateixos diabètics. De fet, Chicote destaca una dada al·lucinant: el 50% dels malalts no són conscients de que la pateixen. A més, existeixen un munt de mites i conceptes erronis sobre el seu tractament. Informació que Chicote vol combatre, amb el seu estil planer i directe, fent allò que millor sap fer: cuinar i explicar les virtuts d'una bona alimentació. El xef ha passat per Barcelona, per la plaça del Virrei Amat a Nou Barris, on ha atès a EN Blau després de cuinar durant la inauguració del Healthy Food Market (8 i 9 de novembre): un espai on trobar oferta gastronòmica cardiosaludable apta per a diabètics, organitzat juntament amb l'Aliança per la Diabetis. Això sí, el madrileny 'ha venido a hablar de su libro', i no se surt del guió per no indigestar-se amb ingredients que són 'el pa nostre de cada dia': la política. D'això, 'llei seca', '0,0%' o dieta 'light'. Ni eleccions, ni Catalunya, ni sondeigs amb verdures ni res que pugui ser polèmic. Tot molt sa.
P: No es podia trobar millor ambaixador per a una iniciativa com aquesta: ets un mestre dels fogons, tens un caràcter que connecta amb el públic immediatament, ets la viva imatge de com els hàbits saludables poden fer que una persona transformi completament la seva salut i imatge personal, i a més a més, vius molt de prop la diabetis: tu n'ets un malalt i també ho és la teva mare.
R: Imagínate: ¡descubrí que era diabético cuando me había quitado 40 kilos! Tras tres años de dieta, de cambiar de estilo de vida, de cuidar la alimentación, estaba de puta madre, y en un control rutinario me dicen: "oye, Alberto, vigila que tienes el azúcar disparado". ¡Coño! Ahí entro de lleno en este mundo, y comienzo a comprobar la cantidad de desinformació que hay en torno a este problema. Que si es solo cosa de abuelos, que se arregla quitando la bolleria industrial o los dulces. No, no. Hay mucho más. Lo peor que tiene esta enfermedad parece una obviedad, pero es irrefutable: "Cómo no duele...". Hay un dato que me alucina aún hoy en día cuando lo escucho: el 50% dels diabéticos no saben que lo son. Hostia! Y mucho menos saben nada sobre el tratamiento, medidas, cuidados. Hay mucho mito infundado, leer en internet es un peligro. Pero una de las claves, si no la mayor, es cuidar la alimentación. Y no hay que volverse loco: con la dieta mediterranea tenemos armas de sobra para controlarnos, para evitar sustos y no privarnos de comer bien. Verduras, frutas, pescado fresco, aceite de oliva. Cocina saludable 100%, y que previene problemas graves: piensa que los accidentes cardiovasculares están muy ligados a la diabetes. Vamos, que te puedes quedar en la calle, pum, pam, y ¡adiós!
P: És curiós, oi? Especialment perquè hi ha una relació entre obesitat i diabetis tipo II. Normalment, la persona amb sobrepès té més probabilitats de desenvolupar la malaltia. En el teu cas, però, el camí va ser l'invers: baixes 40 quilos i apareix el problema.
R: Me pasé un montón de años pesando ciento y pico kilos, y estaba como una rosa. Me hacía análisis, todo estaba bien, tenía energía. Me decían lo típico, "jo, tío, pierde peso", pero claro: eres cocinero, no ves el momento, curras un montón, no me daba para hacer ejercicio... Si lo hubiese hecho hace diez años, me hubiera quitado los kilos antes. Y de repente un día dices, hostia, me pongo. Me quedo cómo un pincel y de repente, pam: entro al club de la diabetes. Y bueno, no queda otra, solo queda (que no es poco) llevar unos hábitos de vida saludables. En mi caso no fue traumático, porque llevaba así tres años por el tema de perder peso, solo se trata de seguir igual. Y eso sí: no salirme de madre. Pero volviendo a la pregunta, es cierto, he hecho el camino al revés. La obesidad te puede llevar a padecer diabetes. Y cuando he dejado de serlo, a mí me ha aparecido. Pero era previsible, me podía haber aparecido antes. Ahora bien, si eliminas la obesidad de tu vida, tienes menos números para padecer una diabetes tipo II.
P: T'acabem de veure cuinar receptes fàcils, gustoses i saludables, però tenint en compte que ets un paio que no para quiet, imaginem que molt sovint dines o sopes fora de casa. És complicat ajuntar-ho tot? Cuidar-se i menjar a restaurants?
R: Yo como fuera el 70% de los días del año. Es solo una cuestión de conocimiento del alimento. Que veas el menú del día y seas consecuente. Qué puedo, qué no puedo. Quitar salsas, comer fruta, etcétera. ¡Y siempre tienes una opción! No está reñido, tengas el estilo de vida que tengas.
P: Alberto, i ara que parles del teu dia a dia: amb què estàs ara mateix?
R: Estamos grabando ahora un programa nuevo que se llama 'Auténticos', un programa que mola muchísimo. Estamos ayudando a gente que tiene diferentes discapacidades a que logren un sueño. Les ayudamos a que lo logren, el rollo no es "quiero conocer a mi futbolista favorito" y yo te lo traigo, no. No es el 'Sorpresa, sorpresa', aunque algunos lo estén vendiendo así. Está siendo apasionante. Ver la capacidad de esfuerzo de gente que se ha pasado toda la puta vida luchando contra barreras, mira, ahora mismo se me ponen los pelos de punta.
P: I com portes això de ser un referent, de que la gent t'estimi i et respecti tant? Avui, en aquesta plaça, les mirades són d'admiració absoluta.
R: La gente es muy amable conmigo, la verdad. Si hay alguien que no me quiere, tampoco me lo dice, al menos en la calle. Pero lo tengo que decir, y me sonrojo cuando lo hago: la gente me demuestra admiración, pero yo no me siento un ídolo de nadie. Pero si es verdad que para determinadas personas encarnas unos valores idealizados, y te ponen en un pedestal que pienso que no me corresponde.
P: La gent t'estima, tot i que és cert que no passa el mateix amb certes institucions, col·lectius i alguns restauradors que es consideren ofesos pel que expliques als teus programes. S'han enrabiat i molt, especialment amb el 'Te lo vas a comer', quan poses de manifest les costures i la porqueria que ells diuen 'menjar'.
R: Pues qué le vamos a hacer. Por desgracia, hoy en día se estafa con la comida, con lo que la gente se come. Es real. Me parece escalofriante ver gente que está sacando almeja en Portugal de playas contaminadas y les importa un puto huevo con tal de ganar pasta, como la gente que es capaz de recortar de aquí y de allá porque lo que te voy a dar de comer es esto, y cómo estás aquí metido en la residencia o en el hospital que te jodan. Me parece de ser un desalmado, están jugando con la comida y con la vida de la gente.
P: Alberto, i tú que no tens pèls a la llengua, ja que parlem de verdures. Què et sembla la invasió de les fruites i verdures a la campanya electoral, en forma de sondeigs?
R: ¿Qué? ¿En serio? Ni idea. Me suena a chino. ¿Necesitan de verdad eso?
P: Al marge de l'anècdota, però. Com veus la situació política: eleccions, Catalunya...
R: No, no, no. No sé. No me parece que el menú tenga ningún plató brillante. Y en la despensa no sé lo que hay, pero prefiero no abrir la puerta.
Chicote, mut davant de tot allò que no es pugui cuinar... i cruspir-s'ho. ¿'Pesadilla en la política'?. Treguin les seves pròpies conclusions. Mentrestant, que mai no ens falti ni un bon àpat ni una salut de ferro. Que vagi de gust.