La Marina Romero, conductora d'El matí de Catalunya Ràdio aquests dies, en substitució de Ricard Ustrell, que està de baixa per paternitat, ha dit, just abans de presentar-los, que "us haig de reconèixer que a mi, fer aquesta entrevista em costarà". L'entenem perfectament. És el que té tenir al davant unes persones que són, a banda d'unes eminències en la seva matèria, algunes de les veus més històriques, entranyables i estimades de l'emissora. I en alguns casos, comunicadors tot terreny que també han estat molt de temps a TV3. Veus inconfusibles dedicades tota una vida a parlar davant d'un micròfon que ara han anunciat que ha arribat l'hora dels adeus, de tancar la paradeta, com deia el Bachs a Filiprim, de penjar les botes radiofònicament parlant. "Dir adeu a la ràdio costa", ha dit la presentadora d'EMCR. I un dels convidats afegeix: "Dir adeu a moltes coses i dir 'benvingudes la resta de coses que t'estan esperant'".
Els que se'n van, els que marxen, provocant pena en Romero i en els oients, són Toni Arbonès, realitzador del programa "Els viatgers de la Gran Anaconda"; Eduard Rubió, corresponsal històric de la casa a Roma; i l'únic i inimitable Àlex Gorina, una de les persones que més saben de cinema a tot el món, inconfusible crític i presentador mític de La finestra indiscreta... "Jo us veig, amb tantes ganes, i penso, 'i ara, per què se n'han d'anar aquesta gent?'", verbalitza la presentadora. Resposta: "Perquè tots els viatges tenen un hola i un adeu. No ens agrada, oients que em trobo pel carrer diuen 'no te'n pots anar'. A ells i a mi ens sap greu, però un té l'edat que té", diu Arbonès. Afegeix Gorina que ho deixa després de 37 anys a la ràdio, "31 a l'audiovisual i la resta de coses que he fet al llarg dels anys, que són moltes". Un Gorina que, tot i que no ho sembla, perquè està fet un xaval, quants anys diríeu que té?... Com diria el seu estimat Jaume Figueras, "endevina, Gorina"... té 71 anys. "Ho superes, Figueras?".
Apassionat del món del cinema, divulgador únic, l'Àlex porta tota la vida a l'emissora pública catalana, on ha presentat i dirigit diferents programes, especialment aquesta La finestra indiscreta d'informació cinematogràfica i participació dels oients, des del 1986, que es diu aviat, fent que ens anéssim a dormir pensant en les estrelles del setè art, en les bandes sonores, en els millors diàlegs de pel·lícula. També Més enllà de mitjanit les matinades d'estiu del 1992 al 1996 (una barreja de vivències cinematogràfiques i aventures dels oients) o Germans de Lluna, els estius de 1997, 1998 i 1999 a Catalunya Ràdio, un programa obert a parlar de qualsevol tema cultural i sentimental. Sense oblidar, com ell diu, la televisió, col·laborant en diversos espais com el Com a casa de la Mari Pau Huguet, o els espais Klaatu Barada Niktó i Nous Clàssics, i Sala 33. I ara diu adeu "per un cert sentit de justícia amb un mateix, amb el món, la professió, els companys que desitgen fer coses... Hi ha molts components que acompanyen una decisió com aquesta".
"Jubilar-se què vol dir? Jo sóc autònom. Si em jubilo és perquè arriba un moment que em ve de gust altres reptes i encara tinc ganes de reinventar-me. M'agradaria saber que ha servit per alguna cosa allò que has fet i que queda alguna llavor que es pot aprofitar", diu un Gorina que ha regalat al llarg dels anys experiències absolutament delicioses, com aquella vegada que la gran Michelle Pfeiffer se li va quedar adormida damunt la falda, damunt les cames.
Àlex Gorina, meravellós. Com Toni Arbonès i Eduard Rubió. Els trobarem a faltar. Gràcies per tot, gràcies per tant.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!