El clima de guerra que s'està vivint des de fa temps a la televisió pública de Barcelona és cada cop més irrespirable. Betevé està en flames. La gestió del consistori d'Ada Colau i dels rectors de l'ens públic ha provocat un desastre de dimensions gegantines. Acomiadaments, retallades, cancel·lació de programes mítics, judicis, manifestacions, amenaces... tot arran d'el procés d'internalització de la plantilla avalat per la justícia i que va començar fa uns quants anys. La plantilla va exigir la fi de la cessió il·legal de treballadors i l'equiparació salarial a la empresa municipal que controla betevé, ICB, i ho van aconseguir. El resultat va ser una millora molt substancial de la retribució econòmicai de les seves condicions laborals, pràcticament considerats com a funcionaris. Una situació que ha servit d'excusa per començar a executar el seu desmantellament efectiu. El responsable i l'home que col·loquen a la diana és l'excorresponsal de TV3 a la Xina, Sergi Vicente, director de la casa des de 2015. 

Sergi Vicente TV3
Sergi Vicente, de corresponsal a la Xina a dirigir betevé en la seva pitjor etapa / TV3

Des de fa alguns mesos el conflicte laboral s'ha radicalitzat, perquè l'Ajuntament vol tallar l'aixeta i els que ho han d'executar són Vicente i els seus col·laboradors més estrets. La negociació, per dir-li d'alguna manera, és infructuosa. Vicente ha tirat pel dret i ha començat a acomiadar personal i a retirar formats veterans com 'La Família Barris', 'La Cartellera' o l'Àrtic'. En total han fet fora 21 treballadors en dues tongades. Aquesta és la nova dinàmica de la tele barcelonina: buidar-la de persones i continguts. Es parla de venjances, de malbaratament de diners públics, d'actuacions que deixen molt malament a Vicente. I el que és pitjor: és només la punta de l'iceberg, perquè ja coneixem noves dades.

Pancartas betevé Twitter
L'entrada de betevé, la tele d'Ada Colau i Jaume Collboni / Twitter

Més programes als que ensenyen la porta de sortida: el musical 'Feeel'; 'El Via 15' que va començar al setembre; l''Estudi Tísner', el pegat que es van treure de la màniga per oferir continguts culturals en absència de l''Àrtic' i per últim, 'El Nou temps del Picó'. Un programa setmanal liderat pel mític meteoròleg de TV3, retornat a betevé a l'abril de 2021 després d'un parèntesi per centrar-se en la seva empresa de consultoria, Taiko Meteorologia: Alfred Rodríguez Picó. Un espai extern que s'emetia els diumenges a la nit, també pels canals de la Xarxa Audiovisual de Catalunya. A partir del setembre no el veurem a Barcelona, informen fonts de betevé, o si més no a la cadena de la Plaça Tísner del Poblenou. Tot apunta a que es traslladarà a Badalona per continuar amb el format que presenta amb Laura Ribes. El més curiós del cas és que el seu botxí és un altre ex de TV3, Vicente. Picó, per cert, també va patir una sortida molt comentada de Sant Joan Despí.

alfred rodriguez pico beteve
Alfred Rodríguez Picó / betevé

Els motius d'aquesta nova reestructuració és la manca, segons la direcció, de personal tècnic a la seva plantilla. Un clam que no s'entén gaire quan acabes de fer fora una vintena d'empleats, la veritat. Les condicions laborals de la plantilla i l'aposta clara per la franja de tarda vespre, amb el 'Bàsics' d'Eva Arderius com la joia de la corona, fa que betevé faci curt de tècnics que s'encarreguin dels programes de matí, migdia i caps de setmana. En definitiva, l'ambient que es respira a les instal·lacions del canal i de l'emissora de ràdio municipal és tensíssim i de difícil solució. L'empresa vol fer un 'tràgala' de manual en connivència amb el govern de Colau i Collboni, impulsors de la internalització però que ara han abandonat els seus professionals.

Lavabos betevé Twitter
Aquest és el clima que es respira a l'interior de betevé / Twitter

Betevé camina sobre la corda fluixa des de fa massa temps. I el final serà infeliç per a totes les parts implicades.