Aquest dijous 17 d'agost serà recordat com el de l'enterrament polític de Feijóo, el del primer pas de la més probable tercera investidura del supervivent Pedro Sánchez i sobretot perquè ha calgut una presidenta del Congrés mallorquina, Francina Armengol, per afirmar solemnement que a partir d'aquest dia, 17 d'agost de 2023, es podrà parlar a la seu de la sobirania espanyola en les quatre llengües de l'Estat, català, castellà, euskera i gallec, i no només en una. La catalana Meritxell Batet mai no ho va permetre. El miracle l'ha fet possible la força dels vots d'ERC i sobretot de Junts, que podia fer caure el govern socialista si no hi havia avenços reals. Mitja Espanya, la que no vota PP ni Vox, ha descobert ara que era una immoralitat que un Estat plurinacional i plurilingüe retirés la paraula als representants legítims del poble si no parlaven castellà. Espanya té una vergonya menys.

Meritxell Batet i Francina Armengol, EFE

Molts opinadors i tuitaires espanyols lloen ara la mesura quan abans callaven. Serà la fe del convers. Una de les reaccions més sorprenents en defensa del català ve d'una de les cares més populars de l'antibarcelonisme, el tertulià d'El Chiringuito Alfredo Duro. És visceral, cridaner, cegament madridista, patriota espanyol i anticuler. Però això no li impedeix fer un tuit aplaudidíssim en defensa del català:

Alfredo Duro aparenta el mateix que tots els madridistes: ser nacionalista espanyol i del PP. Aznar, Rajoy, Plácido Domingo o Rafa Nadal són fans del Reial Madrid i Zapatero ha estat l'únic president d'Espanya obertament culer. La realitat no sempre sembla el que és. Alfredo Duro és d'esquerres, abraça causes com la defensa dels drets LGTBI, té una ideologia republicana, i sí, detesta el Barça i es penja la bandera espanyola al coll com un patriota rojigualdo. Però no és un descerebrat: "Desde hoy se podrá hablar en catalán, gallego y euskera en el Congreso así que, todos aquellos que insultaban a quien lo empleaba por una simple cuestión de intolerancia ya pueden hacer las maletas y pedir asilo político fuera de ESPAÑA porque este es un país plurinacional! Bye!!". Meravellós missatge contra fatxes, intolerants, acomplexats monolingües i altres individus turmentats per una mateixa malaltia: l'anticatalanisme. Duro els colpeja dur: fora d'Espanya. Ell escriu Espanya en majúscules perquè no es dubti del seu patriotisme, que llueix amb bandera gegant de capa:

Alfredo Duro és madrileny, madridista, del Getafe, un equip que també detesta al Barça i té 62 anys. Qui ho havia de dir, un tuit sensacional a favor dels drets dels catalanoparlants que surt del programa menys amic de la causa. A El Chiringuito odien Guardiola o s'insulta els que xiulen l'himne d'Espanya o els que animen el Barça en partits internacionals onejant una senyera o una estelada. Però Alfredo Duro no és un indocumentat com Tomás Roncero o José Luís Sánchez. I el que ha dit va a missa. Duro con ellos.