Va arribar el dia favorit de l'any per als fans incondicionals del Festival de Eurovisió. Malmö acollirà la 68a edició del certamen, on el grup valencià Nebulossa actuarà representant Espanya amb la cançó 'Zorra', un tema que no ha estat exempt de polèmica, però que ja és tot un himne per al moviment feminista.

L'expectació entorn d'aquesta edició és palpable, recordant l'enrenou que va causar l'any passat l'èxit de Chanel, que va aconseguir el millor resultat d'Espanya en dècades. Tanmateix, si hi ha una edició que va quedar gravada en la memòria col·lectiva, va ser la de 2002 a Tallinn, Estònia, on Rosa López va representar Espanya, després de guanyar la primera edició d'Operación Triunfo.

A diferència de Bustamante o Bisbal, la trajectòria de Rosa López, o Rosa d'Espanya com molts la coneixien, va prendre un rumb diferent. Encara que inicialment va gaudir de certa repercussió en els primers anys després d'OT, amb el temps la seva presència al món de la música va anar disminuint. Fins i tot va arribar a demanar feina en entrevistes en alguns mitjans de comunicació, mostrant un canvi notable en la seva carrera.

Rosa López i David Bisbal / EFE
Rosa López i David Bisbal / EFE

David Civera també va arrasar, fins i tot en Eurovisió

En la mateixa línia, un altre artista que va arrasar en els anys 90 i 2000, però va acabar desapareixent del primer pla. Es tracta de David Civera. Després de guanyar popularitat amb tot just 17 anys gràcies a la seva participació en 'Lluvia de estrellas' i la seva posterior trobada amb Alejandro Abad, el seu productor, Civera va assolir la fama en representar a Espanya en Eurovisió 2001, un any abans que Rosa, amb 'Dile que la quiero', obtenint un honorable sisè lloc. Durant aquella època, omplia estadis amb les seves actuacions, però la seva brillantor es va anar esvaint amb el temps.

Malgrat llançar diversos discos fins a 2013, incloent èxits com 'Que la detengan' o 'Rosas y espinas', els últims treballs de Civera van passar desapercebuts. Tot i així, les seves incursions a la televisió, com a guanyador de la segona edició de 'Mira quién baila' el 2006 i presentador del programa 'Superstar' a Telemadrid, mantenien la seva presència en el panorama mediàtic, encara que el seu enfocament artístic havia canviat.

El declivi de Civera el porta de tornada a un poble de Terol, la seva terra natal

Tanmateix, la retirada gradual del focus mediàtic va ser una elecció conscient per a Civera. En una entrevista per al diari Heraldo, va explicar que la indústria musical havia canviat molt i que la seva decisió d'allunyar-se va coincidir amb el naixement del seu fill el 2011. "El 2009 la indústria de la música va canviar molt. I ja quan el 2011 va néixer el meu fill em vaig donar compte que havia invertit molts anys en la meva professió i que havia de dedicar-me a mi i als petits. Quan la pandèmia ens va posar a prova em vaig adonar que havia encertat", va explicar. "Potser és un error a nivell artístic, però és que no soc un paio ambiciós. Tinc moltes aspiracions, m'agraden els reptes, però l'ambició no va amb mi", afegia.

david civera mireia comes
david civera mireia comes

Des d'aleshores, Civera llançat alguns discos com el recopilatori '15 Aniversario' el 2016 o 'Empatía' el 2019, que contenia 5 temes. I també el senzill 'Entre amigos'. El 2022 va publicar la seva última cançó. Però tots han estat treballs de baix perfil.

Ara, retirat de l'atrafegament de la fama, viu en un poble de Terol amb la seva esposa i fills, gaudint d'una vida tranquil·la i dedicant temps a activitats com conrear un petit hort. Encara que alguns puguin considerar-ho un error des del punt de vista artístic, per a ell, l'ambició mai no va ser una prioritat. El seu enfocament rau en la plenitud personal i familiar, una elecció que troba validació en la pau i la felicitat que ha trobat en la seva nova vida.