Andrés Iniesta ha estat un dels tres millors jugadors de la història del futbol, amb Leo Messi i Xavi. Mai tres jugadors del mateix equip han estat considerats els tres millors del món, finalistes alhora a la Pilota d'Or. Jugaven al Barça, formats des que eren menors d'edat a La Masia. Guanyadors de tot amb les seves seleccions i amb el club que els va formar. Iniesta es va acomiadar la setmana passada del futbol i va triar Barcelona per dir adeu. Ho va fer fora del Camp Nou fonamentalment perquè el Camp Nou està enderrocat i estan construint un camp nou. A l'antic Imax al Port Vell no hi va haver cap bandera del Barça però queda clar que el Barça és l'equip de la seva vida. Hi va haver un gest més subtil que l'absència de colors blaugrana: l'absència del català.

0c8896bb330bcd21ea312752befdb523916e50bfw
El juego continúa, en perfecte castellà, EFE

L'ex de RAC 1 Raül Llimós és el cap de Comunicació de l'empresa NSN que va organitzar l'acte. Van titular-lo amb un gegantí "El juego continúa" sense cap gest al català, el japonès o l'àrab, no es va entendre ni al Japó ni als Emirats, els altres països on ha jugat Andrés. Serà per màrketing perquè Andrés Iniesta parla perfectament el català, després d'escolaritzar-se a Catalunya, casar-se amb una catalana com Anna Ortiz i viure tota la seva vida a Barcelona. Un exemple del seu amor per la llengua del país va ser en respondre en català a TV3 després d'una victòria al Bernabeu. Vídeo:

El vídeo és de 2011 i ara el 2024 quan el periodista Ramon Salmurri de Catalunya Ràdio li va preguntar en català el dia del comiat Iniesta no va respondre en català. Serà que després de tants anys vivint a l'estranger ha perdut la pràctica. Però certament molts culers esperaven el gest. Un periodista ha trobat la resposta a la pregunta Per què Iniesta va deixar de parlar català. Joan Pol Alcaraz de Món Esport diu que la culpa la va tenir un titular d'OK Diario: "El día en que el Barça ‘obligó’ a Iniesta a hablar en catalán en el Bernabéu". Segons el digital d'Eduardo Inda "El mediapunta, en la época que Sandro Rosell imponía por contrato saber hablar catalán o habría multa, se vio obligado a tener que expresarse en esa lengua tras un Clásico". Òbviament el digital menteix i cap jugador estava obligat a respondre en català per contracte i només se'ls demanava integrar-se en la cultura catalana. Però aquest titular de l'any 2018, set anys després que Iniesta parlés català al Bernabeu, ha servit ara per afirmar que la culpa que Iniesta no parli català és que "Espanya va aconseguir que deixés de fer-ho".

03828e65ccb9f1097004ab32d28b10cb4c8e680fw
Iniesta feliç en el comiat, EFE

El periodista sosté que a partir d'aquest titular d'OK Diario "El discurs de la premsa espanyol es va convertir, literalment, en “el Barça obliga els seus jugadors a parlar en català” i Iniesta, tímid de per si i amb la voluntat que no es parlés d’ell i de la seva vida als mitjans de comunicació, va tornar a utilitzar sempre el castellà públicament. (...) Sense cap mena de dubte, la pressió que l’espanyolisme va posar-li va ser clau perquè deixés de ferespondre en català". Hi ha l'opció que el jugador ho intentés i no s'hi sentís a gust, però per saber això caldria haver-li-ho preguntat a Iniesta. Comptat i debatut, en català només respon Xavi. Ni Messi ni Iniesta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!