Un dels (pocs) moments més vergonyosos del sobri, sentit i viscut homenatge que s'ha fet a les víctimes dels atemptats del 17 d'agost de l'any passat s'ha produït a la Plaça Catalunya, quan Gemma Nierga feia el seu discurs davant els familiars de les víctimes i la resta dels assistents a l'acte. No per ella, tot el contrari, sinó per alguns dels que l'han increpat quan parlava per fer el discurs només en català. Fins i tot ella mateixa ha criticat durament aquestes interrupcions quan l'han entrevistat posteriorment a El programa del verano a Telecinco.

Telecinco

Nierga, dolguda, lamentava que mentre ella parlava, li cridessin "¡en español!", quan, tal i com ella mateixa ha hagut de recordar, el català és una llengua oficial de l'estat. A Telecinco s'han fet els ornis i han passat de puntetes sobre el tema. I a d'altres cadenes, com Antena 3, els tertulians que en teoria són més assenyats que segons quin eixelebrats ciutadans, feien el hooligan demostrant que si haguessin estat entre el públic, haurien estat els primers en interrompre la periodista exigint que parlés també en espanyol. 

Antena 3

Col·laboradors com Francisco Marhuenda posaven el crit al cel perquè Nierga hagués triat la llengua catalana com a vehicle d'expressió: "el castellano no se ha escuchado para nada en todo el acto. Esto no es normal, siento romper esta autocomplacencia. Primero: en Catalunya tenemos dos idiomas. Lo normal es que se leyera en catalán y en castellano. Eso seria lo normal". A Telecinco i Antena 3 deuen tenir una obsessió per la paraula 'norma'l. Perquè a El programa del verano també s'ha sentit aquest mot quan han dit que "Por suerte, el 99% de los catalanes son personas normales". El súmmum ha arribat quan Nierga ha donat pas a la lectura d'un manifest en els diferents idiomes de les nacionalitats de totes les víctimes que van morir en els atemptats. Tot el respecte que demanaven Marhuenda i els seus acòlits ha quedat en un no res. Perquè a la que han començat a sentir-se llengües diferents, a Espejo público han començat a parlar al damunt de les veus de la Plaça Catalunya. Un fet que no ha passat desapercebut per espectadors com l'escriptor Suso de Toro, que se'n feia creus:

Però els tertulians anaven a la seva. Per a ells, resultava del tot indignant que "el castellano quede como una nacionalidad más, junto con el alemán y otras. No es normal. Y te lo dice un catalán como yo que su padre se casó en Montserrat. Es surrealista", afegia Marhuenda, per agafar el relleu un altre col·laborador de la taula i escometre contra el president de la Generalitat: "cuando el presidente Torra dice que sobra el rey de España en el acto de hoy, llámame raro, pero creo que lo que también le sobra es la lengua española". Pots veure el moment clicant a la foto, a partir de 1h54'15":

Antena 3

Ni Suso de Toro ha pogut sentir el manifest en totes les llengües, ni els espectadors, als que programes com Espejo público ja no sorprenen per la seva falta de tacte i el seu oportunisme a l'hora de criticar qualsevol cosa que faci olor a català: