Als anys 80, una pel·lícula protagonitzada per Arnold Schwarzenegger va introduir un assassí cibernètic conegut com 'Terminator'. Aquest buscava acabar amb la vida de Sarah Connor, ja que el seu fill, encara no nascut, seria el salvador de la humanitat en un futur dominat per Skynet, una intel·ligència artificial creada per Cyberdyne Systems. Aquesta IA, que eventualment adquirirà autoconsciència, desencadenaria una devastadora guerra nuclear per erradicar la humanitat. A partir d'aquest argument, múltiples films han explorat aquesta trama, com 'Virtuosity' (1995), 'The Matrix' (1999), 'Yo, robot (2004) i 'Vengadores: La era de Ultrón' (2015). Tanmateix, encara que aquestes pel·lícules han estat considerades com a meres obres de ficció, Elon Musk planteja que la possibilitat d'una rebel·lió de la intel·ligència artificial és cada vegada més a prop.
Elon Musk ha estat una figura tecnològica polèmica, capaç d'afirmar alguna cosa i contradir-lo poc després, sovint amb l'objectiu d'influir en l'èxit o fracàs de les seves inversions en diverses empreses. Inicialment, va recolzar un manifest que advertia sobre els perills de la intel·ligència artificial (IA) i advocava per aturar el seu avenç. Tanmateix, la seva postura ha fet un gir radical en presentar Grok, l'IA de la seva nova empresa xAI. Sembla que les seves percepcions sobre l'IA han evolucionat, i ara està decidit a ser part del progrés tecnològic per no perdre l'oportunitat de capitalitzar aquest avenç, encara que això pugui representar un risc per al futur de la humanitat.
El futur segons Elon Musk: un món sense treball però amb amics robòtics?
En una entrevista recent amb Rishi Sunak, primer ministre del Regne Unit, Musk va oferir una perspectiva intrigant sobre el futur de l'IA, explorant tant les promeses com els riscos que aquesta tecnologia comporta. Va assenyalar que, si bé l'automatització podria resultar en la pèrdua de llocs de treball, no el considera necessàriament negatiu. En la seva visió, aquest canvi alliberaria les persones de la necessitat de treballar, permetent-los viure dels ingressos generats pels robots, el que els donaria l'oportunitat de dedicar-se als seus interessos personals. Musk va ser clar en les seves declaracions, apuntant cap a un escenari on "cap lloc de treball no serà necessari". A més, el magnat tecnològic també ha destacat un aspecte positiu quant a la companyia que podríem trobar en les intel·ligències artificials. Segons ell, les IA podrien convertir-se en les nostres millors amigues, ja que tindrien la capacitat de conèixer-nos d'una forma tan profunda que ni tan sols els nostres éssers més propers no podrien igualar.
Elon Musk adverteix sobre el perill latent de la Intel·ligència Artificial
Tanmateix, el discurs d'Elon Musk en aquesta conversa no només va ressaltar els aspectes positius d'una potencial vida més còmoda, sinó que també va subratllar un tema que, segons ell, ens hauria d'inquietar de manera significativa. Igual com Sam Altman, CEO de OpenAI, que sempre porta amb si el seu portàtil per tenir la capacitat d'aturar l'IA, el CEO de SpaceX coincideix en la necessitat imperiosa de comptar amb un mecanisme per frenar el desenvolupament de la intel·ligència artificial abans que es converteixi en una amenaça per a la humanitat. "És una cosa sobre la qual hauríem d'estar bastant preocupats. Si un robot et pot perseguir a qualsevol lloc què passaria si un dia rebessin una actualització i deixessin de ser tan amigables", va afirmar.