Des de fa unes hores tothom parla del mateix. No hi ha ningú al món que no hagi vist encara la bufetada, diga-li mastegot, diga-li galeta, diga-li cop de puny de Will Smith a Chris Rock. L'actor nordamericà ha recollit el seu primer Oscar al millor actor per El método Williams en la cerimònia dels premis cinematogràfics més importants del món, però la imatge de la qual tothom en parla i en parlarà va passar uns minuts abans, quan Rock era damunt l'escenari i va fer un acudit sobre Jada Pinkett, actriu, dona d'Smith i que fa temps pateix una alopècia. La va comparar amb La teniente O'Neil, el cèlebre personatge interpretat per Demi Moore que va amb el cap rapat. "Jada, t'estimo. No puc esperar a veure 'La teniente O'Neil 2'... Ha estat bé, eh?". Rock riu, Pinkett posa cara de pocs amics, el públic riu i Smith fa un riure de circumstàncies que dura pocs segons... Els que passen fins que tot d'una s'aixeca, va cap al presentador i li gira la cara. Els riure's comencen a desaparèixer. Ningú no entén res i la tensió fa acte de presència quan Will Smith amenaça durament: "Treu el nom de la meva dona de la teva puta boca!". Rock s'excusa: "Uau... era una broma sobre 'La teniente O'Neil'". I Smith ho repeteix: "TREU EL NOM DE LA MEVA DONA DE LA TEVA PUTA BOCA!".
El comentari masclista de Chris Rock contra Penélope Cruz que ha passat desapercebut
@elnacionalcat 👊 Will Smith li clava un mastegot a l'humorista Chris Rock durant la gala dels Oscar #elnacionalcat #willsmith #oscar #estiktocat #tiktokcatalà ♬ sonido original - El Nacional.cat
Un moment desconcertant. Encara que va semblar un cop simulat, el públic va emmudir i el fet que l'actor continués increpant el presentador al tornar al seient va sembrar encara més dubtes. Després de l'estrany intercanvi, la premsa acreditada a la cerimònia va començar a preguntar si aquell moment era al guió o va ser una reacció espontània de veritat. Segons la publicació especialitzada Variety, la publicista de Will Smith, Meredith O. Sullivan el va convocar durant la pausa publicitària per mirar de calmar-lo. També ho va fer el seu amic, l'actor Denzel Washington, advertint-lo que "en el moment més alt és quan el dimoni va a buscar-te". I quan finalment va pujar a recollir el seu Oscar, Smith, plorant a llàgrima viva i amb l'emoció a flor de pell, ha demanat disculpes a l'Acadèmia i als nominats, tot i que ha intentat justificar-se sense al·ludir directament als fets: "Richard Williams era un valent defensor de la seva família. En aquest moment de la meva vida, estic superat pel que Déu em convida a ser i a fer al món. En aquest negoci de vegades has de suportar que la gent t'insulti i et falti el respecte i tu has de somriure i dir que tot està bé. La vida imita l'art i em vaig tornar un pare boig, com el meu personatge. Espero que l'Acadèmia em torni a convidar".
"Denzel Washington me lo acaba de decir. 'Ojo, en el momento más importante de tu vida es cuando llama a la puerta el demonio' ". Discurso COMPLETO de Will Smith, ganador del #Oscar a Mejor Actor Protagonista. #Oscars2022 pic.twitter.com/pI2cijs2GY
— Cine en Movistar Plus+ (@MovistarCine) March 28, 2022
Passades les hores, qui més qui menys intenta pair el que ha vist i donar-hi una explicació. Xavier Sala-i-Martin ha comentat el moment amb diferents piulades on es fa diferents preguntes sobre els dos protagonistes i sobre la reacció d'Smith, de Rock i de tot el món:
El problema de Chris Rock i Will Smith és que no tenien una taula de diàleg...
— Xavier Sala-i-Martin (@XSalaimartin) March 28, 2022
Preguntes ficció d'història alternativa: Com confirmaria cada tertulià els seus propis prejudicis avui si Will Smith fos blanc i Chris Rock negre? I si fos al revés? I si Smith fos una dona i Rock un home? I al revés? I si Smith fos una dona negra? I si fos gay? O musulmà?
— Xavier Sala-i-Martin (@XSalaimartin) March 28, 2022
I una pregunta final sobre l'incident dels Oscars: és natural la reacció de Chris Rock quan rep la bofetada? Quan el teu cos pateix un trauma físic, l'instint no et porta a posar la ma de seguida a la ferida? Per què no es posa Rock la ma a la cara després del mastegot?
— Xavier Sala-i-Martin (@XSalaimartin) March 28, 2022
A El món a RAC1, com era lògic, Jordi Basté ha començat programa amb un davantal sobre els Oscar. Un editorial on s'ha mullat sobre el mastegot que ha donat la volta al món: "Entenc l'emprenyamenta de Will Smith, perquè cadascú rep les crítiques com les rep. I no sabem com afecta l'alopècia psicològicament a la dona, ergo a la família de Will Smith, i sovint ens pensem que per ser un personatge públic, aquestes coses van al teu contracte. I no, no hi van. Però, però, per davant de la raó, la justícia té moltes arestes i probabilitats. I una de les que no apareix és la violenta, perquè et destrossa qualsevol indici de raó que puguis tenir. No sé sap a hores d'ara si causa més indignació el cop de puny de Will Smith o el discurs posterior quan ha guanyat el premi a millor actor, discurs d'una ultrareligiositat perillosa, d'una protecció masclista amb una obsessió malaltissa i d'un messianisme d'il·luminat. El pitjor que portarà Will Smith a partir d'avui és la imatge que veuran els seus fills del seu pare agredint a un humorista i que queda per la història d'aquests premis". Basté, contundent: "No pot remediar a una altra persona a base d'hòsties, amb perdó, perquè hi ha una carretera entre no respectar la intimitat d'un personatge públic i prendre la justícia pel teu compte". Basté parla d'Smith com a símbol i gran exemple per la seva generació, un Oscar merescut, diu, "però Will Smith ha comès un dels errors de la seva vida cara al públic, que ens hem quedat estupefactes".
Com dèiem, són molts els que també han opinat sobre una imatge viral:
Com a comediant preocupat per la llibertat d'expressió, pels límits de l'humor i pel clima, entre d'altres qüestions, vull aportar el meu granet de sorra a la polèmica del mastegot de Will Smith a Chris Rock destacant que, en aquell moment, el realitzador de la gala HO CLAVA!
— Òscar Andreu (@OscarAndreu) March 28, 2022
Jo crec que lo del Will Smith és clarament una situació d'excés extensiu en error de tipus sobre l'eximent de legítima defensa de béns jurídics de tercers tot i que no es podria descartar que concorregués també l'atenuant d'arravatament encara que sigui de forma analògica.
— Andreu Van den Eynde (@eyndePenal) March 28, 2022
“La de coses que podem arribar a fer per amor”, la frase final del discurs de Will Smith, és la conclusió/argumentació d’un maltractador. Si continueu justificant-lo feu-vos-ho mirar perquè és greu.
— Toni Vall (@tonivall) March 28, 2022
El més dramàtic de l'agressió de Smith a Rock és que és un pas més (i de gegant) cap a la definitiva criminalització de l'humor.Un precedent terrible. Si algú com Smith agredeix algú pq no li agrada un acudit -afortunat o no- què no farà un nen a l'escola en una situació similar? pic.twitter.com/cOlcPiqa8y
— Toni Vall (@tonivall) March 28, 2022
Una imatge que malauradament, ja ha passat a la història.