Liverpool 2023 ja és història del Festival d'Eurovisió. Una de fabulosa per a la sueca Loreen, i una de molt més amarga per a Espanya. La proposta flamenca de Blanca Paloma va fer figa. Les apostes prèvies eren un miratge, fins i tot una broma de mal gust. Cinquena posició? Error. Hi ha un cinc, però paupèrrim: són els vots del jurat popular, dels eurofans, premiant l'actuació de la cantant d'Elx. Una misèria. Si bé els entesos havien estat molt més benèvols amb les seves puntuacions, Europa i Austràlia li van dir un no com una plaça de toros a l''EAEA'. Un rebuig que va provocar el desastre, la 17ena posició. Lluny, molt lluny. No se podía saber, o sí?

Seguint el raonament del cas Remedios Amaya, el gran fracàs flamenco eurovisiu del 83, el món continua sense estar familiaritzat amb aquest estil musical. Clar, deu ser això. Tampoc ajuda gaire presentar-se amb una cançó de bressol a un concurs on destaca el ritme i el ball: de tant en tant triomfa alguna balada romàntica, però cap ni una destinada a dormir al teu oient. Aquesta va ser l'aposta de TVE, els fans i els especialistes del Benidorm Fest. Té gràcia la cosa, perquè si recorden l'edició de Chanel Terrero la polèmica va ser triar-la per sobre de Rigoberta Bandini o de les gallegues Tanxugueiras. La primera era massa feminista, les segones parlaven raro, en gallec, i avorrien al fandom amb el seu folklore. Que donaria mala imatge. I què ha portat Espanya l'any següent? Un simulacre de Tanxugueiras, però en cristià i cañí. Doncs mira, ben merescuda la desfeta.

Blanca Paloma Twitter
Blanca Paloma / Twitter

Blanca Paloma fracassa i els eurofans espanyols s'emprenyen amb el món

En tot cas ja es poden imaginar que un sector nodrit de seguidors espanyols van quedar tocats amb el resultat. Senzillament perquè, per a ells, no hi havia color. Blanca Paloma havia arrasat i havia plantat la bandera espanyola al mig de l'escenari. 2x1, com al supermercat. No volem dir pas que l'artista no tingui talent, que no sàpiga cantar ni res semblant, tot el contrari. Només que, com ha quedat reflectit en números, no era el seu lloc ni el seu moment. Quan va baixar de l'escenari, a les llars de l'enorme majoria dels que van votar es va respirar profundament. Tant que estaven roncant, clapats, en un altre món. Algú que lluitava contra el sopor va dir la seva a Twitter i va formar la tercera guerra mundial. I tot per Belén Esteban. Conflicte internacional a la vista.

blanca paloma
Blanca Paloma a Liverpool / RTVE.es

Belén Esteban provoca un conflicte internacional, "¿me entiendes?"

No sabem si la Belén, que a partir del 23 de juny tindrà molt de temps lliure gràcies a Isabel Díaz Ayuso, va seguir la final. Si ens refiem de les seves xarxes diríem que no: va recomanar una sèrie de Netflix. Segur que no sabia, però, que era la protagonista inesperada de la nit, convertida en arma llancívola entre una usuària estrangera especialitzada en música pop  amb més d'un milió de seguidors, i hordes de patriotes que no estaven disposats a permetre un atropellament als seus símbols nacionals. Per exemple, els mems de la princesa del pueblo, que haurien de formar part de Patrimoni Nacional. "Spain i’m sorry… but no", deia la piulada original, "Espanya, sap greu, però no". A sota, la de Telecinco fent de les seves: "Yo quiero vibrar, quiero bailar, quiero cantar. ¿Me entiendes?" Genial. La rèplica, iradíssima: "Lávate la sucia boca de guiri", "sentencia de muerte", "no vuelvas a usar a Belén", "sinvergüenza",  "vete a hacer balconing"... Mogudeta la cosa. La "guiri" al·lucinava i insistia amb més material, animant la nit i la ressaca. 

Belén Esteban GTRES
Belén Esteban / GTRES

Spain is different. Que no millor que la resta, si més no a Eurovisió.