Eurovisió, l'icònic festival de la cançó europea, es prepara per a un canvi històric a la seva edició del 2024. La Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha anunciat una modificació sense precedents: per primera vegada en la història del concurs, els països pertanyents al Big Five -Alemanya, Espanya, França, Itàlia i Regne Unit-, juntament amb el país amfitrió, Suècia, tindran l'oportunitat de presentar les seves actuacions en directe durant les semifinals

🗓️ Quan és el Festival d'Eurovisió 2024: horari, on és, dates i molt més
 

🎶 Festival de la Cançó d'Eurovisió 2024: totes les cançons i els artistes que es presenten per països
 

Aquesta decisió marca una novetat en la llarga trajectòria d'Eurovisió, ja que fins ara, les actuacions d'aquests països es limitaven a fragments enregistrats durant les semifinals. Tanmateix, en aquesta ocasió, els espectadors tindran el privilegi de presenciar les actuacions en directe d'aquests sis països en les gal·les del dimarts 7 i 9 de maig al Mälmo Arena, tot i que no estaran en competència directa.

Què és i quins països formen el 'Big Five' a Eurovisió 2024?

'Big Five' es tradueix com a 'Els grans cinc' i és un grup reduït de països que es beneficien d'una sèrie de privilegis al Festival de la Cançó d'Eurovisió. Està format per Espanya, Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit. El gran avantatge d'aquests països europeus és que se'ls hi garanteix una plaça a la Gran Final sense haver de passar per les semifinals com la resta de participants. A més a més, també se'ls hi permet votar a una de les semifinals juntament amb el jurat i el país guanyador, de manera que poden "triar" qui serà el seu adversari a la final. Seguint aquesta norma, a cada edició, a la Gran Final hi trobem els 'Big Five', el país guanyador de l'edició anterior -que també acostuma a ser l'amfitrió-, i 20 classificats de les semifinals. 

Per què els 'Big Five' d'Eurovisió tenen beneficis? 

Aquest grup són els països que més contribueixen econòmicament a la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que és l'entitat que s'encarrega d'organitzar el festival cada any. Va ser creat l'any 1996 després que Alemanya, sent el país que més diners aportava, fos eliminat a les semifinals. La seva absència a la final es va fer notar, ja que va provocar un gran problema econòmic per la UER. A partir d'aquí, l'entitat va prendre mesures i va solucionar el problema assegurant un pas exclusiu als 5 països que més diners aportaven. Cal destacar que Espanya, Alemanya, França, Regne Unit i Itàlia són els països que més aporten generalment a la UER, no exclusivament al Festival de la Cançó d'Eurovisió.

Però, a part de l'aportació econòmica, els 'Big Five' també tenen una condició que han de complir: han d'emetre com a mínim una de les dues semifinals per televisió. En el cas d'Espanya, es poden veure les dues per RTVE. 

Les novetats no eliminen els privilegis dels 'Big Five' d'Eurovisió

És important destacar que, malgrat la seva participació en les semifinals, aquests països no competiran per un lloc en la gran final del dissabte 11 de maig. En el seu lloc, conservaran el seu dret a vot durant aquesta fase prèvia, assegurant la seva implicació en la selecció dels finalistes.

L'assignació dels països del Big Five i del país amfitrió a les semifinals s'ha determinat curosament. A la primera semifinal, programada per al dimarts, actuaran Alemanya, Suècia i Regne Unit, mentre que a la segona semifinal, França, Itàlia i el representant espanyol, Nebulossa, tindran el seu moment a l'escenari. Aquestes actuacions s'entremesclaran amb les dels semifinalistes regulars, oferint així un espectacle complet i equitatiu per a tots els participants i espectadors.

Aquesta mesura no només busca proporcionar un terreny de joc més just a la final per als països del Big Five i el país amfitrió, sinó que també promet augmentar l'emoció i l'entreteniment pels aficionats al festival arreu del món. Ebba Adielsson, productora executiva d'Eurovisió 2024, destaca que aquesta decisió permetrà als espectadors gaudir de totes les candidatures que competeixen aquest any abans de la gran final, la qual cosa enriquirà l'experiència de l'esdeveniment.

Novetats en el sistema de votació d'Eurovisió 2024

A més d'aquesta innovació significativa, Eurovisió 2024 també presenta canvis en el procés de votació durant la final. Les votacions s'obriran just abans de la primera actuació de la nit, permetent als espectadors a casa emetre els seus vots a mesura que es desenvolupa la gala. Aquesta modificació proporciona una major flexibilitat i participació per al públic, revolucionant així el procés de votació que ha estat una característica distintiva del concurs durant dècades.

A més a més, s'ha ampliat el període de votació per als fans de països no participants a Eurovisió, permetent-los expressar les seves preferències durant prop de 24 hores abans de cada gala. Aquesta iniciativa reflecteix el compromís d'Eurovisió amb la inclusió i la participació de la seva àmplia base de seguidors arreu del món.