La recent mort de Gaston Glock pot no ressonar a totes les orelles, però per a molts, aquest nom porta amb si una càrrega d'emocions mixtes: alguns somriuen, d'altres senten calfreds, però per a la majoria, Glock representa la pistola més emblemàtica del món, una arma que ha estat copiada, clonada i replicada en innombrables versions. A més, és una de les pistoles més utilitzades a les produccions cinematogràfiques de Hollywood.

Als anys 80, Gaston Glock, un fabricant austríac de ganivets i barres de cortines, va escoltar sobre la necessitat de l'exèrcit austríac de reemplaçar les antiquades Walter PÀG-38. Aquest fet va despertar el seu interès, malgrat no tenir experiència en armes. Amb tot just 35 peces, la meitat de les dels seus competidors, va crear el prototip de la Glock 17, que va escombrar en un concurs públic i es va convertir en un fenomen.

La incursió al mercat nord-americà: Glock i el seu debut a Hollywood

Amb la vista posada al mercat nord-americà, Glock va contractar Karl Walter, un geni en vendes. La seva tàctica no només va captivar a les forces de l'ordre, sinó que es va aventurar a Hollywood. Encara que les Glock van arribar a Amèrica el 1988, el seu debut en el cinema va passar just l'any següent. La supervedet en aquell moment, Mickey Rourke, en va empunyar una a la pel·lícula "Johnny el guapo", però el seu gran salt en popularitat va arribar amb "La jungla de cristal II". En aquesta pel·lícula, Bruce Willis elogiava les virtuts d'una Glock... que en realitat mai no va existir. En l'empresa, se solen fer bromes sobre unes línies de diàleg que van fer famosa a la marca austríaca, i que van ser pronunciades per l'actor nord-americà. "Equipatge? Aquest paio em va treure una Glock 7. Saps el que és això? És una pistola de porcellana feta a Alemanya. No apareix a les màquines de rajos X dels aeroports i costa més del que guanyes en un mes", va indicar 'John McClane', el personatge interpretat per Willis, en una escena de la pel·lícula.

La Glock 7: realitat o ficció?

Tanmateix, la realitat és que Glock mai no ha fabricat armes de porcellana, i aquesta famosa Glock 7 és pura invenció. Durant el rodatge, l'armer de la pel·lícula, Mike Papac, es va emportar un ensurt quan va escoltar el personatge de John McLane deixar anar aquesta línia, per la qual cosa va córrer cap al director intentant convèncer-los que era un error. "No existeix tal cosa com una arma invisible als detectors de metalls", va insistir. Les Glock estan fetes de polímers derivats del niló, però qualsevol escàner hauria de detectar les parts metàl·liques com els molls, el canó i altres components. "Ho tenien escrit en el guió i això va ser tot", va revelar Papac anys després.

Aquesta explosió mediàtica va ser el que va introduir l'arma en l'imaginari col·lectiu, infiltrant-se ràpidament al món de les drogues i la cultura del hip-hop. De fet, és àmpliament conegut que Tupac Shakur en solia portar una amb si fins a la seva tràgica mort en un carrer de Las Vegas, fins i tot dedicant-li la cançó "Hit 'Em Up'. El grup Wu-Tang Clan també les va esmentar en "Da Glock", i és difícil trobar un videojoc amb armes que no inclogui les Glock com a opció per als jugadors. Les Glock han transcendit per convertir-se en una icona de la cultura popular, i gran part del seu èxit se'l deuen a Bruce Willis.