Pilar Rahola no "estiueja" a Cadaqués. Es podria dir que viu a Cadaqués i baixa a Barcelona per altres coses. Porta la vila empordanesa molt dins, en una relació gairebé genètica que ve dels seus avantpassats. Allà hi escriu bona part dels seus exitosíssims llibres. Allà s'empesca els articles dominicals d'El Nacional que tenen desenes de milers de lectors. Els seus seguidors saben quan hi és perquè fa els vídeos a la casa que hi té, preciosa, senyorial, acollidora.

pilar Rahola YT
Pilar Rahola a casa seva a Cadaqués, Youtube

Pilar Rahola fa dies que descansa a la seva Cadaqués, la dels seus avantpassats, casa seva. Més casa seva que enlloc. Coneix cada racó de la vila i ha decidit regalar a tots els seguidors del seu canal de Youtube Paraula de Rahola un altre vídeo memorable, molt ben realitzat, de la història de Cadaqués. És una guia privilegiada que ensenya imatges inèdites del Cadaqués antic, mentre passeja pel nou. El vídeo per enamorar-se de Catalunya:

Youtube

La realització del vídeo és molt televisiva, gairebé cinematogràfica. Comparant imatges actuals del poble amb fotos d'arxiu precioses. I els turistes no s'adonen que la forma de la vila, rara, costeruda, amb portes i parets, ve del seu origen emmurallat. Rahola ho explica d'una manera molt entenedora: "Com a tots els pobles amb muralles, a Cadaqués hi havia diversos portals. Es tancaven a la nit per protegir-se dels pirates. Daten del 1280. El poble era aïllat i vulnerable". I mostra diferents postals però vistes amb els ulls de Rahola.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by cadaques (@cadaques)

Explica l'escritora i columnista: "El Portal de Mar és l'únic visible i comunica la platja gran amb el poble. A la plaça del davant se celebrava el mercat diari, on venien el peix i la verdura. A la mateixa plaça hi trobem el carrer de la Bretxa. Era una antiga bretxa feta a la muralla en un atac pirata. No es va reparar mai i la gent es va acostumar a fer-la servir com a lloc de pas. A la plaça hi havia una torre de guaita que hi era per protegir el portal i d'aquí el nom del carrer del Vigilant. Pel carrer, seguint la ruta de les muralles, hi trobem el carrer Portal de la Font. Aquest portal era el més proper de la font que es trobava fora de muralles. L'aigua que vessava de la font es reaprofitava per abeuradors d'animals. Seguint per Santa Margarida, s'arriba a la plaça de la Creu, on una creu justament indicava la cristiandat del poble. En aquesta plaça hi havia el Portal d'Amunt, el més elevat del poble. La seva torre es deia Desvalls perquè s'hi tancava la gent amb demència senil i tots aquells que tenien algun tipus de malaltia mental. El 1470 un traïdor la va obrir per deixar entrar l'invasor durant la guerra remença. El 1920 la van enderrocar perquè van comprar un cotxe de difunts massa gran i no passava pel portal. Entrant per aquesta porta es trobava la casa del comte, utilitzada al segle XVIII com a caserna general dels francesos. Finalment, el darrer era el portal de Roses, perquè era el més proper a aquesta població. A la seva riba es trobaven les comunes del poble". Cadaqués i els seus portals. Un regal de Pilar Rahola.