Anna Maria Barbany i la Carbonell de 'Plats Bruts' són la mateixa persona. L'altre dia us parlàvem de l'Emma Crusac de Palausabulla Bellubach i González, més coneguda com a Emma de Plats Bruts o directament Mònica Glaenzel. Avui us donem més detalls de la Carbonell i unes declaracions explosives que va fer fa poc a 'El Suplement de Catalunya Ràdio' en una entrevista conjunta precisament amb l'Emma. La Carbonell era la mainadera del David Güell (Joel Joan) i era segurament el personatge més adorat de la sèrie juntament amb la iaia Sumción (Mercè Comes). Ara, 23 anys després de l'èxit que va tenir la sitcom l'any 1999, es revela un fet inèdit desconegut que, d'haver-se produït, hauria suposat l'inexistència de 'Plats Bruts'.

Carbonell, Lopes i David Plats Bruts

I és que 'Plats Bruts' va estar a punt de no emetre's per culpa de TV3. La pública de Catalunya, llavors dirigida per Lluís Oliva, va tenir el programa a la nevera durant uns quants dies inclús setmanes, pensant-se si l'emetia finalment o no. "Jo no vull mentir... Però, eh que al principi la van tenir (la sèrie) guardadeta uns dies perquè els hi feia una miqueta de por?", reflexiona Barbany davant l'estupor del presentador del programa. "Expliqueu això", les anima el moderador d''El Suplement'.

"Dèiem paraulotes i érem massa gamberros. No els hi feia massa gràcia i tenien una miqueta de por", explica Barbany abans que Glaenzel afegeixi que "va costar molt". "Col·locar-la va ser molt difícil. Suposo que ens veien uns pardillos que teníem molt clar el que volíem fer. No ens volien coartar, però tampoc donar-nos massa llibertat. El tema lingüístic també costava...", detalla l'Emma de Plats Bruts, la de l'"ah, vale". Molt fort: TV3, per sort vau prendre la decisió d'emetre-la. Què haguéssim fet els catalans i les catalanes sense el nostre 'Plats Bruts', la millor sitcom que ha parit aquest país?

L'Emma i la Carbonell de Plats Bruts

Buenafuente, l'artífex

'El Terrat' va ser la productora de tot això. Andreu Buenafuente, guardonat ahir als Premios Ondas 2022, va confiar molt en 'Plats Bruts'. Va posar tota la carn a la graella i va decidir confiar al 100% amb Joel Joan, que va ser el descobridor de la Carbonell. Ella mateixa ho explica: "Em va venir a veure a Madrid i em va parlar de que volien fer una sèrie. Em va temptejar. Després em va venir el Buenafuente i em van animar. No va ser pas una cosa improvitzada: es va treballar molt molt molt,. especialment els personatges". Un 'currasso'.

PHOTOCALL Premis Ondas 2022 - Buenafuente i Sílvia Abril, ahir / Foto: Montse Giralt

No perd l'essència

La Carbonell fa poc ha tornat a ser protagonista d'un spot televisiu viral a Twitter. Més de 400.000 reproduccions en un vídeo del Gremi de Restauració de Barcelona on es veu a Barbany fent de recepcionista i atenent trucades. Ens hem fixat en com és ella més de dues dècades després de l'implosió de 'Plats Bruts'. És pràcticament igual. A diferència d'alguns personatges que estan irreconeixibles, com per exemple el cambrer Pol (Pau Durà), la Carbonell és un clon del que era fa 23 anys. Gaudeix d'una salut envejable amb els seus 77 anys: ni una sola arruga. Tant de bo tots i totes envellissim així de bé.

Anna Maria Barbany a Merlí Sapere Aude