Les joies de la corona de la temporada de TV3 són clares: els TN de Toni Cruanyes, el 'Cuines' i el 'Joc de Cartes' de Marc Ribas i el 'Crims' de Carles Porta. Les audiències d'aquests espais són estratosfèriques, fora de l'abast de la competència i de la resta de la graella de la cadena pública. Pel que fa al programa de Carles Porta, el fenomen ha superat fins i tot les fronteres catalanes. Movistar+ va comprar un grapat de programes i els va doblar al castellà, oferint-lo a tot l'Estat. No era ben bé el mateix, però el salt explica un èxit que va incloure el Premi Ondas de 2021. En català, en castellà, en xinès o noruec, el format de la productora True Crime és arrasador. 

A banda d'un gran periodista i un excel·lent narrador d'històries fosques, en Carles és un defensor aferrissat de Catalunya i de la seva llengua i cultura. Per molt que l'aplaudeixin fora de casa nostra, aquesta és una qüestió innegociable. No s'arronsa mai. I durant el lliurament de l'esmentat Ondas al Gran Teatre del Liceu, amb l'opinió pública espanyola seguint amb atenció la gala, el de Vilasana va reblar el clau. Les seves paraules sobre la nostra llengua van rebre una ovació unànime. "El català, una llengua preciosa i mil·lenària. Els idiomes serveixen per comunicar-nos i per entendre'ns. El periodisme, quan és honest, té un paper molt important en la millora de la societat. Por favor, periodistas, cuando hablen de Catalunya, sean honestos. Y como decimos en nuestro programa, pongan luz en la oscuridad, y no al revés". 

Carles Porta / Guillem Roset - ACN
Carles Porta / ACN

Carles Porta, en català davant dels futurs jutges espanyols

Doncs bé, en Carles ho ha tornat a fer. Ha portat el català a un auditori que no seria precisament l'hàbitat més amable per a la llengua del país. Parlem d'una trobada amb 150 jutges i jutgesses de l'Escola Judicial del Consell General del Poder Judicial, ubicada a Barcelona, molt a prop de Collserola. Els magistrats, després d'aprovar l'oposició, han de passar dos anys en aquesta institució abans d'entrar de ple en la carrera judicial. D'aquí els destinen a qualsevol punt de l'Estat. L'estada a Barcelona d'aquests futurs jutges vinguts d'arreu fa que bona part d'ells s'hagin enganxat al programa de TV3, malgrat que molts no entenguin l'idioma. Però quan alguna cosa agrada, els obstacles ja no són insalvables. Sarna con gusto no pica, com dirien en castellà. 

El vídeo del miracle de Porta: la judicatura aprèn català gràcies a ell

El vídeo de l'inici de la intervenció de Carles Porta paga la pena. Primer perquè el reben amb una ovació, i després perquè s'adreça en català, repetint la fórmula habitual d'obertura de cada capítol a la tele i a Catalunya Ràdio, l'origen de tot plegat. Les rialles dels assistents són delatores: no són pas de rebuig o ridiculització, tot el contrari. Tampoc sentim crits de dolor per esquinços al cervell en haver de processar l'idioma. Tot com la seda. Hi ha admiració. Què fàcil serien moltes coses, també a l'àmbit de la Justícia, si aquest exemple el seguís més d'un. De moment, però, només ens salva en Carles Porta. Creu de Sant Jordi ja.

Carles Porta amb els futurs jutges espanyols Twitter
Carles Porta amb els futurs jutges espanyols / Twitter
L'Escola Judicial rendida a Carles Porta Twitter
L'Escola Judicial rendida a Carles Porta / Twitter

Porta posa llum a la foscor i trenca estereotips rancis amb la seva naturalitat. És part del secret del seu èxit.